Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Zverejnili rebríček krajín s najvystresovanejšími ženami

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

TOKIO - Ženy z rozvíjajúcich sa krajín prežívajú oveľa väčší stres ako tie z krajín prosperujúcich, a napriek tomu na rozdiel od nich vkladajú väčšiu nádej do lepšej budúcnosti svojich dcér. Vyplýva to z prieskumu uskutočneného v 21 štátoch.

Vôbec najväčšií stres podľa získaných údajov zažívajú Indky. 87 percent z tamojších účastníčok prieskumu sa cíti byť v konštantnom strese a 82 percent prežíva stres časový. Napriek tomu ale väčšina Indiek použije akýkoľvek ušetrený obnos k vlastnému potešeniu - 96 percent ku kúpe oblečenia, 77 percent na nákup kozmetiky a 44 percent k obstaraniu elektronického vybavenia.

Susan Whitingová z firmy Nielsen hovorí, že z prieskumu je zrejmé, že všeobecne sa ženy začínajú vo väčšej miere podieľať na živobytí rodiny, sú vzdelanejšie a zaujímajú väčší priestor na pracovnom trhu, čo ale prináša stres.

Druhé miesto za Indkami zaujali Mexičanky a Rusky. V rozvinutých krajinách sa potom nejvyťaženejšie cítia Španielky (66 percent z opýtaných) a Francúzky (65 percent). V USA stres pociťuje 53 percent žien.

Rozdiel v opačnom garde je čo do vnímania budúcnosti ďalšej generácie. 80 percent žien z rozvojového sveta verí, že ich dcéry na tom budú finančne lepšie a 83 percent, že dosiahnu lepšie vzdelanie. Vo vyspelých krajinách verí v lepšie finančné zabezpečenie dcér len 40 percent žien a v ich lepšie šance na vzdelanie 54 percent.

Ako najväčšie optimistky sa prejavili Turkyne, z nich v lepšiu budúcnosť dcér verí 92 percent. Za nimi s 89 percentami sú potom ženy v Nigérii a Malajzii. Lepšie šance dcéram dala len polovica opýtaných Američaniek.

V prieskume sa od februára do apríla zúčastnilo 6500 žien z Turecka, Ruska, Juhoafrickej republiky, Nigérie, Číny, Thajska, Indie, Malajzie, Mexika, Brazílie, USA, Kanady, Británie, Talianska, Francúzska, Nemecka, Španielska, Švédska, Japonska, Austrálie a Južnej Kórey.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu