Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Slovenskí manažéri: Dary sú ako úplatok ospravedlniteľné

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Manažéri a vedúci pracovníci firiem na Slovensku na rozdiel od svojich kolegov z iných európskych krajín považujú vo väčšej miere za ospravedlniteľné poskytovanie osobných darov alebo preplácanie reprezentačných nákladov s cieľom získať zákazku. S ponúkaním hotovostných úplatkov súhlasí len šestina z nich, čo je porovnateľné s priemerom v 25 štátoch.

"Slováci sa v porovnaní s európskym priemerom viac prikláňajú k názoru, že niektoré formy neetického správania môžu byť ospravedlniteľné, ak pomôžu spoločnosti dosiahnuť rast a splniť finančné ciele," uviedla spoločnosť Ernst & Young, ktorá prieskum realizovala.

Poskytnutie osobného daru alebo služby rovnako ako preplatenie nadštandardných výdavkov považuje 44 percent slovenských manažérov za akceptovateľné. V Česku sa tak vyjadrila zhruba štvrtina respondentov, európsky priemer bol pod 20 percentami. Naopak len 16 percent oslovených na Slovensku súhlasí s odovzdaním úplatku v hotovosti pre získanie zákazky. To je menej než v Česku (23 percent) alebo v priemere za celý prieskum (17 percent).

"Napriek týmto postojom k neetickému konaniu a relatívne vysokej úrovni vnímania korupcie na Slovensku len päť percent respondentov zo Slovenska (najmenej v Európe) uviedlo, že sa v ich spoločnosti vyskytol závažný prípad podvodu v posledných dvoch rokoch," upozornili autori správy. Osem z desiatich opýtaných pripustilo, že v krajine je rozšírená korupcia, len tretina si to však myslí o odvetví, v ktorom pracuje. Dve pätiny manažérov, čo je porovnateľné s celkovými výsledkami, uviedli, že počas svetovej ekonomickej krízy sa problémy s podvodmi a korupciou ešte prehĺbili.

Prieskum sa prostredníctvom internetu, telefonicky alebo formou osobného pohovoru uskutočnil v prvých dvoch mesiacoch tohto roka. Ernst & Young oslovil v 25 krajinách dohromady 2365 respondentov z významných firiem. Z Česka i Slovenska sa do sondy zapojila zhodne stovka ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu