Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rovnáha morí narušená, otvorila sa Pandorina skrinka!

Vráskavca objavili v oblastiach, kde sa nevyskytol 300 rokov Zobraziť galériu (2)
Vráskavca objavili v oblastiach, kde sa nevyskytol 300 rokov

AMSTERDAM - Vplyvom topiaceho sa Severného ľadového oceánu sa otvárajú vodné cesty nielen pre lode, ale aj pre živočíšne a rastlinné druhy. Presun niektorých môže podľa ekológov vážne narušiť rovnováhu morí.

Najnovšie bola v severnom Atlantiku spozorovaná miniatúrna tichomorská riasa, ktorá sa v tejto oblasti podľa zistených fosílnych pozostatkov nevyskytovala 800.000 rokov. Druhový zmätok v moriach zaznamenali vedci zo 17 európskych inštitúcií venujúcich sa výskumu morí v rámci projektu zvaného CLAMER.

Rovnako prekvapivé ako nález riasy bolo zistenie, že sa vlani do blízkosti izraelských brehov dostal druh vráskavec sivý, hoci v oblasti Atlantického oceánu a priľahlých morí tento druh veľrýb nebol videný 300 rokov. Do Stredozemného mora sa podľa vedcov citovaných agentúrou Reuters zrejme dostal zo severného Pacifiku vďaka novo uvoľneným vodným cestám. Jeho prirodzeným domovom sú vody na severe Tichého oceánu.

"Je to Pandorina skrinka. Môžeme očakávať, že sa na juh dostanú z Tichého oceánu ďalšie druhy," povedal sir Alister Harvey z britskej nadácie pre výskum oceánov. Miniatúrne riasy tvoriace planktón sa vraj teraz dostali na juh až na úroveň New Yorku.

Philip Reid z výskumného pracoviska v britskom Plymouthe povedal, že príliv druhov môže "byť mimoriadne nebezpečný pre rybolov v severnom Atlantiku". Invázne druhy totiž začnú v potravinovom reťazci konkurovať tým "zabehnutým", ako sú tresky alebo lososy. "Prekročili sme prah," povedal Reid k dôsledkom topenia severných morí, čo je pripisované na vrub využívania fosílnych palív.

Vedci tvrdia, že pre druhy, ktoré sa dostanú zo severu na juh, bude oveľa ťažšie dopraviť sa späť proti morským prúdom a vetrom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu