Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Oceány sú v šokujúcom stave, morský život vymiera

Ilustračné foto
Ilustračné foto

OXFORD - Svetové oceány a moria sa vplyvom ľudskej činnosti nachádzajú v príšernom stave a riziko, že morský život postupe úplne vymrie, je čoraz vyššie. Podľa odborníkov k tomu dochádza oveľa rýchlejšie, ako predpokladali.

Hrozivé informácie zazneli na medzinárodnom kongrese morských vedcov, ktorý sa konal na Oxfordskej univerzite. Tí podľa vlastných slov majú dôkaz o tom, že kombináciou klimatických zmien a ľudského faktoru, akým je napríklad nadmerný rybolov, v oceánoch stále viac dochádza k poklesu druhov a biotopov. Záverečná správa varuje, že ničenie podmorského života ovplyvní celý ekosystém a môže okrem iného spôsobiť, že koralové útesy v priebehu jednej generácie vymiznú.

"Ak ihneď neprijmeme potrebné opatrenia a neobmedzíme negatívny vplyv ľudskej činnosti na oceány, fauna a flóra v nich vymrie," stojí v stanovisku expertov. Podľa nich treba čo najskôr znížiť množstvo uhlíkových emisií vo vzduchu, obmedziť rybolov a vytvoriť chránené územia v moriach.

"Naše zistenia sú šokujúce. Toto je veľmi vážna situácia, ktorá si vyžaduje okamžité riešenie. Budúcnosť svetových oceánov a morí je v našich rukách. Nastal čas, aby sme modré srdce našej planéty začali chrániť," uviedol Alex Rogers z Medzinárodného programu stavu oceánov, ktorý konferenciu organizoval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu