Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zem sa mení z vesmíru: Antarktídu zaplavil podivný jasnozelený povlak!

Kvitnúce riasy Zobraziť galériu (3)
Kvitnúce riasy (Zdroj: nasa)

SYDNEY - Sneh prifúkaný do Južného oceánu zo zamrznutej Antarktídy spôsobil povlak rias taký rozsiahly a taký jasnozelený, že ho je vidieť z vesmíru. Informovali o tom dnes austrálske médiá.

Povlak zachytený austrálskymi vedcami, ktorí monitorujú satelit NASA nachádzajúci sa 650 kilometrov nad Zemou, sa ťahá približne 100 kilometrov zo severu na juh a má šírku 200 kilometrov. Sneh obsahuje maličké množstvá železa, ktoré podporuje nárast živín.

Zem sa mení z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: nasa)

Glaciológ z Tasmánskej univerzity Mark Curran uviedol, že obrovský výskyt rias spustil aj potravinový reťazec, ktorý sa začína pancierovkou antarktickou a planktónom a pokračuje až k tuleňom a veľrybám.

Povlak, alebo takzvané kvitnutie rias, trvá zatiaľ dvadsať dní a postupne zmizne, dodal Curran pre austrálsku tlačovú agentúru AAP. "Riasy odumrú, dostanú sa tam napríklad baktérie, ktoré sa budú materiálom živiť a ten nakoniec klesne na dno oceánu - klesne všetko, čo zvýši a čo nezožerú predátori nachádzajúci sa vyššie na potravinovom reťazci," vysvetlil glaciológ.

Zem sa mení z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: nasa)

Výskumníci z Austrálskej antarktickej divízie na palube plavidla Aurora Australia dúfajú, že sa doplavia k ploche rias skôr, ako zmizne. Loď vyplávala z tasmánskeho prístavu Hobart na austrálsku stanicu Mawson na Antarktíde a prepláva naprieč rozkvitnutými riasami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu