Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ukradnutý prach z Mesiaca chcel predať na aukcii

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

WASHINGTON - Mesačný prach, dovezený na Zem v roku 1969 posádkou misie Apollo 11, objavili začiatkom júna americké úrady v ponuke aukčného predaja v meste St. Louis. Prach podľa vyšetrovania prepašoval z americkej kozmickej agentúry NASA jej zamestnanec, ktorý ho pred desaťročiami nazbieral z fotoaparátu použitého po pristátí na Mesiaci.

 V USA je ilegálne prechovávať kamene alebo prach z Mesiaca, uviedla dnes spravodajská webstránka BBC.

Fotograf NASA so slovansky znejúcim priezviskom Terry Slezak mal v roku 1969 na starosti vyvolanie filmu z fotoaparátu, ktorým na Mesiaci fotil Neil Armstrong. Keď otvoril príslušnú kazetu, zistil, že má prsty pokryté mesačným prachom. Fotoaparát teda na Mesiaci zjavne dopadol na povrch.

Týmto incidentom sa Slezak stal prvou osobou, ktorá sa dotkla mesačného prachu holými rukami. Snímka Slezaka so zaprášenými prstami na pracovisku NASA sa dostala aj do médií.

Fotograf pozbieral prach a prichytil na kúsok pásky, ktorú pripevnil na darovaný plagát Mesiaca s podpismi posádky Apolla 11. Tento spomienkový predmet potom v roku 2001 predal na aukcii v Nemecku.

Mesačný prach sa tento mesiac objavil v ponuke aukcie v St. Louis v štáte Missouri. Vyšetrovatelia NASA kontaktovali aukčný dom, ktorý súhlasil s jeho vyradením z predaja. Majiteľka, ktorá ho do dražby zaradila, nevedela, ako sa jej bývalý manžel k prachu dostal.

"Po zistení, že materiál bol z NASA pred rokmi ukradnutý, okamžite a láskavo súhlasila s jeho odovzdaním späť americkému ľudu," uviedla americká prokuratúra.

"Nebolo toho na pohľad veľa, ale už nikdy nebudem tak blízko k Mesiacu," uviedol v prípade právny zástupca pre východné Missouri Richard Callahan.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu