Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V potopenej lodi našli porcelánový poklad za 70 miliónov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

JAKARTA - Vo vraku čínskej lode, ktorá sa okolo roku 1580 potopila neďaleko Jávy, objavili 700 tisíc kusov dobového čínskeho porcelánu. Hodnotu pokladu odhadli na 70 miliónov dolárov (takmer 50 miliónov eur).

Oznámila to dnes agentúra AFP s odvolaním sa na portugalskú archeologickú spoločnosť, ktorá sa na výskume spolu s Indonézančanmi podieľala. Vyťahovanie pokladu má začať v najbližších mesiacoch.
 
Spoločnosť vyhlásila, že ide o najvýznamnejší nález porcelánu z doby čínskej dynastie Ming (1368-1644), aký bol kedy pri podmorskej výprave zaznamenaný.
 
Vrak čínskej obchodnej lode je v hĺbke viac ako 50 metrov asi 150 kilometrov od jávskych brehov. Indonézsku spoločnosť RM Discovery na neho upozornili rybári. Jej predstavitelia potom kontaktovali portugalskú spoločnosť AWW (Arqueonautas Worldwide), ktorá má s pátraním po vrakoch a ich prieskumom bohaté skúsenosti. Vrak teraz neustále strážia, aby sa zabránilo prípadnému vykrádaniu.
 
AFP píše, že v okolí Indonézie, cez ktorú svojho času viedli významné obchodné trasy spájajúce arabský svet a Áziu, potopené tisíce lodí. Zvlášť frekventované boli vtedy prístavy na Jáve a Sumatre.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu