Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V Egypte objavili stratené pyramídy a hrobky!

Paracková na satelitnom snímku ukazuje, kde sa nachádza jedna zo stratených pyramíd
Paracková na satelitnom snímku ukazuje, kde sa nachádza jedna zo stratených pyramíd

LONDÝN - Nedávny satelitný prieskum Egypta odhalil poklady, ktoré prekvapili i samotných vedcov. Sedemnásť pyramíd, vyše tisíc hrobiek a tritisíc starovekých osád hovorí za všetko.

Experti použili infračervené snímky, ktoré im umožnili vidieť i to, čo sa nachádza pod zemou. Domnievajú sa, že podobných nálezísk ako tie, ktoré objavili nedávno, sa v severoafrickej krajine nachádza niekoľko tisíc. "Neverila som vlastným očiam, keď som uvidela prvé snímky. Je to úžasné, odhalili sme toľko nových lokalít," povedala nadšená archeologička Sarah Parcaková pre BBC.

Egypťania stavali z nepálených tehál, ktoré majú dostatočne hustú štruktúru na to, aby ich dokázal z výšky 700 km nad Zemou zachytiť satelit. Spomínané náleziská zaznamenali v radoch expertov pomerne nového odboru vesmírnej archeológie vlnu nadšenia. Výkopy, od ktorých si sľubujú najviac, sa nachádzajú pri meste Tanis, kde v týchto dňoch odkrývajú 3000-ročný dom.

Ďalšie staroveké usadlosti sú podľa Parcakovej pochované pod riekou Níl. "Zatiaľ sme lokalizovali len tie oblasti, ktoré sa nachádzajú tesne pod povrchom. Podľa nás ale existujú tisícky iných lokalít, ktoré sa ukrývajú pod nánosmi bahna," uviedla odborníčka.

Najnovší objav zaujal aj egyptskú vládu, ktorá plánuje pomocou novej technológie identifikovať a chrániť kultúrne bohatstvo aj v budúcnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu