Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Muž žil päť týždňov s "netlčúcim" srdcom!

Nový prístroj je nádejou pre pacientov, ktorým zlyhá srdce
Nový prístroj je nádejou pre pacientov, ktorým zlyhá srdce

HOUSTON - Lekárom v americkom Texase sa podarila unikátna operácia. Po prvý raz na svete človeku implantovali umelé, "netlčúce" srdce. Nazvali ho tak preto, lebo jeho tlkot človek nedokáže zachytiť ani pomocou stetoskopu.

Craig Lewis (55) žil teda, obrazne povedané, päť týždňov bez tepu. Pacient síce zomrel, lekári však tvrdia, že srdce fungovalo "perfektne".

Zariadenie tvoria dve časti, ktoré sú navzájom pospájané a nahrádzajú živé srdce. Namiesto pulzovania prístroj pumpuje krv do tela prostredníctvom nepretržitého toku. "Znelo to ako šum," povedala vdova po Lewisovi, ktorá vedela, že zákrok je riskantný. Jej manžel chcel však žiť, tak to skúsil.

Prvých pár dní po procedúre bol v kóme, neskôr bol schopný sa posadiť a rozprávať sa s rodinou. Po niekoľkých týždňoch mu ale zlyhali obličky a pečeň. Nakoniec sa manželka rozhodla, že nechajú umelé srdce vypnúť, aby mohol Craig v pokoji odísť.

"Netlčúce" zariadenie, ktoré zmierňuje riziko trombózy a zrážania krvi, najprv vyskúšali na teľatách. "Keby ste ich (teľatá) napojili na EKG, ukázalo by to rovnú čiaru. Na prvý pohľad by to vyzeralo tak, že zvieratá sú vlastne mŕtve," povedal Billy Cohn zo Srdcového inštitútu v Houstone.

Problém s už existujúcimi umelými srdciami je podľa neho ten, že musia vydržať tĺcť 35 miliónov krát za rok. Za nejaký čas však dôjde k ich opotrebeniu. Lekári sa preto zhodujú v tom, že nový prístroj je "ďalším logickým krokom v liečbe pacientov s ochoreniami srdca".

Netlčúce srdce

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu