Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

V masovom hrobe našli kostry slávnej cárskej rodiny!

Pavol Alexandrovič
Pavol Alexandrovič (Zdroj: wikimedia)

PETROHRAD - Pri vykopávkach pod petrohradskou Petropavlovskou pevnosťou ruskí archeológovia náhodou našli pozostatky štyroch členov cárskej rodiny, ktorých boľševici zavraždili dva roky po Leninovom násilnom prevrate. Kostry veľkovojvodov identifikovali medzi stovkami mŕtvych v jednom z hromadných hrobov.

Podľa hovorcu archeologickej skupiny Vladimira Kilďuševského medzi zastrelenými rozpoznali veľkovojvodov Georgija Michajloviča, Nikolaja Michajloviča, Dmitrija Konstantinoviča a Pavla Alexandroviča. Posledný z menovaných bol strýkom cára Mikuláša II., ktorého aj s rodinou zabili boľševici vo väzení v uralskom Sverdlovsku (dnes Jekaterinburg) v júli roku 1918. Ostatní traja veľkovojvodovia boli vnukmi cára Mikuláša I.

Členovia cárskej rodiny boli zavraždení v Petrohrade v januári 1919, ale miesto zločinu bolo doposiaľ neznáme. V pevnosti na brehoch Nevy boľševici popravili niekoľko stoviek ľudí, prvé kostry sa tu našli v roku 2007. Nález potom viedol k identifikácii Romanovcov.

V pevnosti sa doteraz našlo šesť masových hrobov so stovkami kostier. Najmladšia obeť mala podľa expertov 16 rokov. Všetci boli usmrtení guľkou do zátylku, niektoré lebky nesú známky masívnych úderov.

V hroboch archeológovia našli aj mince, prívesky s ruským krížom, cigaretové puzdrá, zápisníky a zvyšky šatstva. V samostatných hroboch boli uložení starší ľudia, v ďalších objavili pozostatky poslucháčov cárskych vojenských škôl.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu