Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Mladičovi dovolili návštevu dcérinho hrobu

Ratko Mladič Zobraziť galériu (2)
Ratko Mladič

BELEHRAD - Srbská prokuratúra pre vojnové zločiny a vyšetrujúci sudca dali principiálny súhlas na požiadavku zadržaného bývalého bosnianskosrbského veliteľa Ratka Mladiča, aby mohol navštíviť hrob svojej dcéry Any. Informovala o tom v sobotu agentúra Tanjug s odvolaním sa na zdroje špeciálnej prokuratúry pre vojnové zločiny v Belehrade.

Konečné rozhodnutie však padne až po zhodnotení miery bezpečnostných rizík, ktoré by splnenie tejto požiadavky sprevádzali. Aj keď sa súd i prokuratúra zhodli v tom, že vyjdú Mladičovej požiadavke v ústrety, je málo pravdepodobné, že k návšteve hrobu dôjde, pretože k tomu budú potrebné  mimoriadne bezpečnostné opatrenia, dodali zdroje súdu.      
      
Mladič, ktorého v sobotu vo väzenskej cele opäť navštívila rodina, zároveň prostredníctvom svojho syna Darka vyzval svojich stúpencov na pokoj pred dnešnými avizovanými demonštráciami ultranacionalistov proti jeho zadržaniu, uviedol na svojej internetovej stránke srbský denník Večernje Novosti.
      
"Odkázal ľuďom, ktorí chcú vyjadriť nespokojnosť s týmto krokom súčasnej vlády, aby tak urobili pokojným a dôstojným spôsobom, bez nepokojov a ohrozovania bezpečnosti ľudí či objektov," povedal Darko Mladič. "Tento Ratko Mladič je ďaleko od mediálneho Ratka Mladiča," dodal.
      
Generálova manželka Bosiljka pre Novosti ďalej uviedla, že Mladič prijíma lieky, podľa nej je však takéto liečenie pre neho nepostačujúce. "Synovi a mne povedal, že ťažkú mozgovú porážku utrpel v roku 2008. To bola jeho tretia porážka v poradí. Odvtedy je pravá strana jeho tela prakticky paralyzovaná. Odvtedy si pomáhal sám a sám sa liečil," dodala.
      
Mladič podľa nej tiež vyslovil požiadavku, aby mohol vidieť Darkove deti, dcéru a syna. Svojho mladšieho vnuka Stefana ešte nevidel. Ako dodala, niekoľkokrát sa ospravedlnil rodine za to, čo musela kvôli nemu prežiť.
      
"Obzvlášť mi zdôraznil, ako by si želal navštíviť hrob našej dcéry Any. A povedal mi, že chce byť pochovaný vedľa nej. Pravdepodobne vie ako veľmi my, jeho rodina, chceme, aby žil. Preto kŕčovito bojujeme o to, aby sa jeho zdravotný stav čo najlepšie preveril," uviedla Mladičova manželka. Dcéru Anu našli v roku 1994 s prestrelenou hlavou v byte Mladičovcov. Podľa oficiálnej verzie spáchala samovraždu, Mladič tomu však nikdy neveril.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu