Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ochrnutý mladík opäť hýbe nohami, vďaka implantátu!

Rob tvrdo trénuje, vďaka čomu sa opäť dokáže postaviť na nohy
Rob tvrdo trénuje, vďaka čomu sa opäť dokáže postaviť na nohy

LOUISVILLE - Muž, ktorý bol od hrudníka dole od roku 2006 úplne paralyzovaný, sa dokáže opäť postaviť a dokonca spraviť i niekoľko krokov na bežeckom páse. Vďačí za to špeciálnemu implantátu, ktorý mu umožňuje kontrolovať pohyby svojich bokov, kolien, členkov a prstov.

Dvadsaťpäťročný Rob Summers utrpel vážne zranenia pred piatimi rokmi, keď ho zrazilo auto. Mal zlomenú chrbticu a nedokázal ovládať svoje svaly, hoci si ich cítil. Lekári mu v Centre pre výskum miechy v Kentucky voperovali vedľa miechy šestnásť elektród. Tie vysielajú drobné elektronické impulzy, na základe čoho potom mozog iniciuje pohyb. Tento proces sa nazýva elektrická simulácia.

Po niekoľkých mesiacoch tréningu sa Summers na niekoľko minút opäť dokáže postaviť a uniesť váhu svojho tela. S pomocou popruhov vie urobiť i niekoľko krokov na bežeckom páse. Vedci však musia implantát vyskúšať na viacerých paraplegických (ochrnutých na polovicu tela, pozn. red.) pacientoch, aby mohli potvrdiť, že naozaj funguje.

Summers je nadšením celý bez seba. "Táto procedúra mi úplne zmenila život. Pre niekoho ako ja, kto štyri roky nedokázal pohnúť ani prstom, je schopnosť postaviť sa na vlastné nohy tým najúžasnejším pocitom na svete," povedal.

Podľa profesora Reggieho Edgertona je "miecha múdry orgán". "Vieme, že mozog mieche všeobecné inštrukcie a tá sa už postará o ostatné detaily," opísal proces prenášania signálov medzi dvoma orgánmi pri chôdzi. Experiment viacerí vedci označili za "prelomový".

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu