Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Úrad zobral ochrnutej vozičkárke preukaz pre invalidov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA/JABLONEC NAD NISOU - Desať rokov je na vozíčku a jej stav sa neustále zhoršuje. Úrady však Erike Pečkovej (38) odrazu zobrali preukaz zdravotne ťažko postihnutého! Napísal o tom portál iDnes.cz.

Erika zo severných Čiech sa doma pohybuje len na kolenách. S francúzskymi barlami prejde ledva pár metrov. Dôvod je podľa českého portálu prostý - ochrnutie a úbytok svalstva po celom tele.

Ešte donedávna mohla využívať mimoriadne výhody pre zdravotne postihnutých, pretože mala platný preukaz ZŤP(/P). "V auguste mi však jeho platnosť po desiatich rokoch skončila. Požiadala som teda o predĺženie," povedala Pešková.

O žiadosti rozhodoval posudkový lekár Okresnej správy sociálneho zabezpečenia. Pri posudzovaní zdravotného stavu má zohľadniť výsledky vlastného vyšetrenia a musí vychádzať z lekárskych správ a posudkov vypracovaných odbornými lekármi.

Erika Pešková teda zašla za svojou obvodnou lekárkou a tá poslala na úrad potrebné dokumenty. Ku komisii ale postihnutú nikto nepozval. Posudkový lekár ďalšie užívanie preukazu ZŤP rovno zamietol. Prečo, to sociálna správa povedať nechce.

"Podľa interných smerníc vám nemôžem o prípade poskytnúť žiadne informácie," reagoval vedúci posudkový lekár. Postihnutá žena teraz napríklad nemôže využívať výhody pre sprievod, bez ktorého sa nezaobíde.

"Pri ceste autobusom alebo s nákupom mi pomáhala mamička. Sama cestovať nemôžem, pretože vozík neutiahnem, nakupovať sama tiež nemôžem, pretože nedosiahnem do regálov," hovorí Erika Pešková a dodáva: "Najhoršie je, že o mojom prípade niekto rozhodol od stola."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu