Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Praveký sex: Zahynuli počas párenia!

Zaliate roztoče Zobraziť galériu (2)
Zaliate roztoče

ANN ARBOR - Baltský jantár pred 40 miliónmi rokov zalial párik roztočov práve v okamihu, keď sa párili. Situáciu ovládala samica. V časopise Biological Journal of the Linnean Society to oznámili Pavel Klimov z Michiganskej univerzity v Ann Arbore a Jekaterina Sidorčuková z Paleontologického ústavu Ruskej akadémie vied v Moskve.

Jantár zachoval praveký príklad obrátenia tradičných sexuálnych úloh. "V prípade tohto druhu mala čiastočnú či úplnú kontrolu nad párením samica. Na rozdiel od dnešného reprodukčného správania mnohých druhov roztočov, pri ktorom takmer všetky zretele kopulácie ovládajú samce," povedal Pavel Klimov.

Spomenutý kameň uväznil párik z vymretého druhu roztoča Glaesacarus rhombeus. Samec nemá špecializované orgány pre zachytenie sa na samičke, pozorované pri samcoch mnohých dnešných druhov roztočov. Samica má, naopak, na zadnej časti tela výčnelok, ktorý jej dovoľuje ovládať polohu samca pri párení.

Vo svete roztočov platí typický vzor večného boja pohlaví. Samce čerpajú evolučnú výhodu z toho, keď nepovoľné samice prinútia k páreniu. Pred a po vlastnom párení ich strážia, aby sa s nimi nepárili iné samce, kvôli čomu neustále zvádzajú súboje so svojimi rivalmi.

Pre samice je zasa evolučne výhodnejšie, ak majú nad párením určitú kontrolu – najmä ak si môžu vybrať nadradené samce a odmietnuť podradné -- outsideri však môžu byť mimoriadne zdatní v znásilňovaní samíc. Tým sa vyhnú fyzickým a ostatným rizikám sexuálneho donucovania, stráženia samcami a častého kopulovania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu