Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Orálny sex je nebezpečnejší než fajčenie, tvrdia vedci

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - K šokujúcemu zisteniu dospeli americkí vedci. Ľudský papilomavírus (HPV), ktorý sa šíri okrem iného aj prostredníctvom orálneho sexu, je podľa nich v súčasnosti hlavnou príčinou rakoviny hrdla u ľudí mladších než 50 rokov.

Americkí vedci z The Ohio State University na čele s Maurou Gillison preto navrhujú očkovať proti tomuto vírusu aj chlapcov.

V súčasnosti totiž lekári proti HPV očkujú iba dievčatá, aby tak zabránili vzniku rakoviny krčka maternice.

"Sexuálne prenosný HPV spôsobuje viac prípadov niektorých druhov rakoviny ústnej dutiny než tabak. Zatiaľ nemáme vedecky podložené dôkazy, že vakcína proti HPV dokáže zabrániť aj vzniku rakoviny hrtana. Myslíme si však, že to dokáže, pretože tieto vakcíny sa zatiaľ ukazujú ako veľmi úspešné, s efektivitou približne 90 percent," uviedla Gillison.

V USA sa za uplynulých dvadsať rokov počet prípadov rakoviny ústnej dutiny spôsobených HPV zdvojnásobil, vo Švédsku bol v uplynulej dekáde HPV príčinou až 90 percent prípadov týchto druhov rakoviny, pričom v 70. rokoch minulého storočia to bolo iba približne 25 percent.

Vedci z The Johns Hopkins University minulý rok zverejnili výsledky štúdie, podľa ktorých je HPV vážnejšou hrozbou pre vznik rakoviny než alkohol alebo fajčenie.

"Osoba infikovaná HPV 16, čo je kmeň spôsobujúci rakovinu hrtanu, má 14-násobne vyššie riziko vzniku tejto rakoviny. Čím viac partnerov ste mali, tým vyššie je riziko, že ste sa infikovali," dodala Gillison. Informovala o tom webová stránka dailymail.co.uk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu