Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Letecké nehody v roku 2010: Vyžiadali si 829 životov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

HAMBURG - Celkovo 829 ľudí zahynulo v roku 2010 pri leteckých nešťastiach vo svete, čo predstavuje nárast oproti predchádzajúcim dvom rokom.

Vyplýva to z bilancie, ktorú zverejnil nemecký letecký časopis Aero International. Vo svete sa vlani stalo dovedna 49 nehôd civilných lietadiel. Ani jedna z nich nebola zapríčinená teroristickým útokom. K žiadnej z havárií, ktoré si vyžiadali obete na životoch, nedošlo v Európe a Severnej Amerike.

Naopak, najnebezpečnejšími krajinami boli Pakistan a India. Bilanciu vypracovalo súkromné Stredisko pre vyhodnocovanie údajov z leteckých havárií (JACDEC) so sídlom v Hamburgu. Štatistika nezahŕňa súkromné ani vojenské lety, takže v nej nie je započítaná aprílová nehoda poľského prezidentského špeciálu pri ruskom Smolensku.

K najhorším nehodám došlo 22. mája v indickom Bengalúru (158 obetí), 28. júla severne od pakistanského Islamabadu (151 obetí) a 12. mája v líbyjskom Tripolise (101 obetí). Podľa časopisu Aero International všetky tri prípady naznačujú zlyhanie ľudského faktoru.

Celkový počet obetí leteckých nešťastí vlani vzrástol oproti rokom 2009 a 2008, keď bolo zaznamenaných 766 a 598 obetí. Dlhodobé údaje napriek tomu ukazujú, že bezpečnosť výrazne vzrástla v porovnaní s 80. a 90. rokmi minulého storočia, keď pri haváriách lietadiel každoročne zahynulo 1100-1400 osôb.

Hustota osobnej leteckej dopravy je pritom v súčasnosti oveľa vyššia. Najhorším bol rok 1996 s 2272 obeťami. Informovala agentúra DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu