Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Nikto nevie, kedy poľský Tupolev zmizol z radarov!

Trosky TU-154
Trosky TU-154 (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/VARŠAVA – Kedy TU-154 zmizol z radarov? Nevie sa, zmizli záznamy. Spory vo vyšetrovaní tragickej havárie prezidentského špeciálu v Smolensku tak majú ďalšie pokračovanie. Televízia TVN24 tvrdí, že kilometer od letiska ruskí dispečeri už nemuseli na radare lietadlo vidieť, aj keď pilotov ďalej navádzali. Ruská strana okrem toho spočiatku odmietala poskytnúť záznamy z radaru, teraz tvrdí, že ich vôbec nemá.

Poľský zástupca vo vyšetrovacej komisii Edmund Klich pripomenul výpoveď ruského letového dispečera, podľa ktorého minútu pred pristátím Tupoleva bola viditeľnosti 1000 metrov, čo je výrazne viac ako uviedol skôr. Pásky so záznamom radaru by ukázali, aké konkrétne kroky robili ruskí dispečeri a kde stroj bol tesne pred pádom. Rusi ich podľa TVN24 spočiatku nechceli poskytnúť, teraz hovoria, že ich vôbec nemajú. „Nedostali sme ich, mnohokrát sme o to žiadali argumentujúc, že ich možno prečítať v našich laboratóriách,“ vysvetlil Klich.

Z prepisov rozhovorov posádky s vežou vyplýva, že dispečeri uisťovali pilotov o správnom smere približovania sa na pristátie, hoci stroj - ako je zrejmé z údajov výškomerov aj miesta havárie - klesal príliš rýchlo a príliš skoro. Preto je také dôležité určiť, čo ukazoval dispečerom radar.

Dôveryhodnosť ruských dispečerov spochybňujú ich vlastné výpovede. Jeden z nich, Pavol Plusnin, spočiatku hovoril, že viditeľnosť na letisku niekoľko minút pred tragédiou dosahovala 800 metrov. Tento údaj však pre poľských pilotov znížil na 400 metrov, aby ich odradil od pristávania. Potom Rusi svoje výpovede stiahli a tvrdili, že viditeľnosť bola naozaj len 400 metrov. Poľský zástupca priznal aj to, že videl dokonca ďalšiu výpoveď Plusnina. V nej tvrdil, že minútu pred pristátím bola viditeľnosť 1000 metrov.

Poľskí leteckí experti neskrývajú svoje prekvapenie, súčasne však poukazujú na to, že ide o viditeľnosť z kontrolnej veže, nie je to tom, čo videli piloti. Minimálna viditeľnosť pre stroj akým je Tupolev, je až 1800 metrov. Pokus posádky o pristátie tak podľa ich názoru bol v rozpore s predpismi. Hoci rozporuplné svedectvá dispečerov, ako zdôrazňujú, určite neuľahčujú vyšetrovanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu