Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Stredoškoláci preferujú marihuanu pred tabakom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

WASHINGTON - Americkí stredoškoláci holdujú viac marihuane ako tabaku, zato menej popíjajú na večierkoch. Vyplýva to z pravidelného ročného výskumu drogových závislostí v USA, ktorý bol dnes uverejnený vo Washingtone.

Kým užívanie marihuany v porovnaní s minulosťou stúplo, počet fajčiarov cigariet sa medzi stredoškolákmi znížil. Prieskumu sa zúčastnilo cez 46.000 študentov z takmer 400 amerických stredných škôl. Medzi mladšími ročníkmi sa užívanie marihuany oproti roku 2009 zvýšilo zo 14,5 na 16 percent.

Cez 21 percent starších študentov v prieskume uviedlo, že v minulých 30 dňoch užili marihuanu, zatiaľ čo cigaretu si zapálilo len 19,2 percenta. Je to prvýkrát, kedy bolo zaznamenaných vyššia užívanie marihuany ako tabaku. Menej stredoškoláci holdujú alkoholu na oslavách. V posledných dvoch týždňoch vypilo viac ako päť "panákov" na večierkoch cez 23 percent opýtaných, zatiaľ čo vlani to bolo 25 percent a v roku 1998 dokonca 31,5 percenta.

Cez šesť percent amerických stredoškolských študentov užíva marihuanu denne, vlani to bolo päť percent. Prieskum tiež potvrdil, že sa zvyšuje počet užívateľov ďalších drog. Extázu vyskúšali dve percentá stredoškolákov, čo je dvojnásobok oproti vlaňajšku. Pravidelne ju užíva 4,7 percenta starších stredoškolských ročníkov, zatiaľ čo vlani ich bolo jedno percento.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu