Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Mieru regulácie tabakových výrobkov treba citlivo zvažovať

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - V súvislosti s aktuálne pripravovanou revíziou smernice Európskej komisie (EK) o výrobe, uvádzaní a predaji tabakových výrobkov vzniklo viacero otázok. "Jednou zo zásadných je, do akej miery a akým spôsobom by ovplyvnili nové opatrenia užívanie tabaku u detí a mládeže. Na druhej strane, či mnohé z navrhovaných opatrení nie sú kontraproduktívne," uviedol národný koordinátor Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na kontrolu tabaku Róbert Ochaba.

Zdôraznil, že je dôležité nájsť takú intenzitu prijatých opatrení, ktorá bude reálne viesť k zníženiu fajčenia. "V Európe za posledných 10 rokov klesla spotreba tabakových výrobkov približne o 20 percent. To je dôsledok dobre prijatých opatrení zo strany Európskej komisie a Svetovej zdravotníckej organizácie. Preto treba v týchto opatreniach pokračovať za podmienky, že regulácia tabakových výrobkov neprekročí mieru, od ktorej dosiahneme opačný efekt, napríklad v oblasti zvýšenia nelegálneho obchodu," povedal Ochaba.

"Zníženie atraktívnosti, možný zákaz príchutí ako mentol, jahoda a podobne, zväčšenie plochy pre varovné označenia na balení a zlepšenie kontroly veku kupujúceho sú podľa môjho názoru v tomto smere najdôležitejšími úlohami, ktoré nás čakajú," podčiarkol. "O ostatných otázkach sa dá určite diskutovať. Na diskusiu je určite zavedenie jednofarebných balení tabakových výrobkov. O účinnosti takéto opatrenia možno pochybovať," uzavrel Ochaba.

Alternatívy politiky, ktoré zvažuje EK v rámci revízie eurosmernice o tabakových výrobkoch, prinášajú závažné riziko zvýšenia kriminality a nelegálneho obchodovania s tabakom. Vyplýva to z dnes zverejnenej štúdie Spoločného centra pre výskum medzinárodného zločinu Transcrime.

Analýzou všetkých navrhovaných možností smerovania politík smernice o tabakových výrobkoch sa zistili hlavné oblasti, v ktorých pravdepodobne dôjde k zvýšeniu kriminality, a to u generických balení tabakových výrobkov, pri implementácii princípu "kto znečisťuje, platí" a pri zákaze vystavenia tabakových výrobkov v miestach predaja.

"Vyhodnocovali sme riziko kriminality a naše zistenia poukazujú na fakt, že niektoré zvažované alternatívy politiky EK so sebou prinášajú závažné riziko vytvárania nezamýšľaných príležitostí na nelegálne obchodovanie s tabakovými výrobkami. Vzniká predovšetkým veľké riziko, že opatrenie, ako napríklad generické balenie, môže zvýšiť mieru falšovania tabakových výrobkov, pričom bude pre spotrebiteľa ťažké odlíšiť pravé produkty od falšovaných," tvrdí autor správy Ernesto Savona.

Dostupné informácie o prebiehajúcich hodnoteniach dosahov revízie smernice o tabakových výrobkoch podľa analýzy naznačujú, že Generálne riaditeľstvo EK pre zdravie a ochranu spotrebiteľa nevenovalo takmer žiadnu pozornosť potenciálnym vplyvom na nelegálne obchodovanie s tabakovými výrobkami.

Transcrime je spoločné výskumné centrum milánskej univerzity Universitá Cattolica del Sacro Cuore a Universitá degli Study v Trente, založené v roku 1994. Transcrime analyzuje trestnoprávne fenomény, stratégie prevencie a boja s kriminalitou a identifikuje inovatívne riešenia na zlepšenie účinnosti a efektivity verejných politík zameraných na prevenciu a boj s kriminalitou na lokálnej, národnej a medzinárodnej úrovni.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu