Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Kto si chce udržať váhu, má jesť mäso a málo príloh

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Pre udržanie váhy je najlepší jedálniček obsahujúci veľa mäsa, málo uhľohydrátov a dostatok strukovín. Vo svojej rozsiahlej štúdii publikovanej dnes v americkom odbornom časopise New England Journal of Medicine to tvrdia dánski vedci. Sledovali niekoľko stoviek rodín z ôsmich európskych krajín.

Výskumu univerzity v Kodani sa až do konca zúčastnilo 773 dospelých s nadváhou a 827 detí vo veku od 5 do 17 rokov. Dospelí boli vo veku od 18 do 62 rokov. Tí boli dva mesiace vystavení pomerne drastickej diéte pozostávajúcej z 800 kalórií denne. V priemere pri tom schudli o 11 kilogramov.

Potom všetkých účastníkov rozdelili náhodne do piatich skupín podľa odlišných jedálničkov, pričom všetky mali nízky obsah živočíšnych tukov. Museli ich dodržiavať pol roka a mohli jesť kedykoľvek a akékoľvek množstvo z odporúčaných potravín. Čo jedli, si zapisovali a pravidelne sa podrobovali testom krvi a moču.

Ukázalo sa, že opätovnému nabratiu rýchlo stratených kilogramov najúčinnejšie zabránila strava zložená hlavne z proteínov a chudobná na uhľohydráty. Proteíny boli zastúpené predovšetkým vo forme bieleho mäsa a mliečnych nízkotučných výrobkov. Vláknina bola konzumovaná hlavne vo forme strukovín. Chlieb a ryža sa jedla len minimálne. Potvrdilo sa, že pri takejto strave potom nie je potrebné počítať kalórie a ľudia sa môžu najesť do sýtosti, bez toho, aby pribrali.

Najviac za pol roka pribrali jedinci v skupine, ktorej strava bola zložená hlavne z uhľohydrátov a z malého množstva proteínov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu