Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Skorumpovaní exministri končia v Chorvátsku vo väzení

Berislav Rončevič
Berislav Rončevič

ZÁHREB - Na štyri roky väzenia odsúdil dnes chorvátsky súd bývalého ministra obrany Berislava Rončeviča za korupciu. Nekalostí sa dopustil údajne pri nákupe kamiónov pre armádu v roku 2004. Proces s Rončevičom a rozsudok svedčí o snahe Záhrebu plniť záväzky týkajúce sa boja s korupciou v súlade s požiadavkami Európskej únie.

Chorvátsko by chcelo ukončiť prístupové rozhovory budúci rok a v nasledujúcom roku sa stať jej členom. Predtým musí ale preukázať, že sa dokáže vysporiadať s rozsiahlou korupciou v politike aj v štátnych firmách. Brusel tiež požaduje posilnenie justičného systému.

Rončevića uznali vinným z toho, že v roku 2004 zrušil tender na nákup kamiónov pre armádu a uzavrel dohodu priamo s dodávateľmi. Cena bola o dva milióny dolárov vyššia než cena, akú ponúkali víťazi súťaže, napísala chorvátska agentúra Hina. Rončević, člen parlamentu za vládnucu HDZ, všetky obvinenia odmietol. Počas procesu mu pozastavili poslaneckú imunitu.

Bývalý minister obrany je prvým vysokým predstaviteľom vlády, ktorý sa zodpovedal z obvinení z korupcie od januára 2000, keď Chorvátsko začalo uskutočňovať reformy.

Vláda po minuloročnom prekvapivom odchode premiéra Iva Sanadera zintenzívnila boj proti korupcii, ktorá údajne prerástla až na najvyššie posty. Za Sanaderovej nástupkyne Jadranky Kosorovej sa začalo niekoľko dôsledných vyšetrovaní a niekoľko osôb aj zatkli. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu