Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Za dopravný chaos v Španielsku hrozí dispečerom väzenie

Polícia stráži vchod na letisku v Madride Zobraziť galériu (5)
Polícia stráži vchod na letisku v Madride (Zdroj: SITA)

MADRID - Španielska vláda v sobotu vyhlásila bezprecedentný "stav pohotovosti" v súvislosti so štrajkom dispečerov, ktorý spôsobil ochromenie leteckej prepravy v celej krajine.

Pohotovosť vyhlásil podpredseda vlády Alfredo Pérez Rubalcaba, podľa ktorého to znamená, že pracovníci letovej prevádzky sa musia vrátiť do práce. V opačnom prípade im hrozí porušenie armádnych zákonov, za čo môžu poputovať až do väzenia. Zatiaľ nie je známe, čo plánuje vláda robiť, ak dispečeri na tieto vyhrážky nezareagujú a aj naďalej budú protestovať.

Štrajk španielskych dispečerov spôsobil ešte predtým chaos v leteckej doprave v celej krajine a stovky tisíc pasažierov sa tak nedostali do svojich destinácií. Asi polovica pracovníkov letovej prevádzky v sobotu ráno síce prišla do práce, väčšina z nich však odmietla pracovať. Dôvodom sú ich požiadavky súvisiace so zlepšením pracovných podmienok.

Letiská v celej krajine medzitým zaplnili davy pasažierov v nádeji, že ich letecké linky predsa len vypravia. Štrajk zastihol obyvateľov práve v čase, keď je v Španielsku štátny sviatok a ľudia sa presúvajú z jednej časti krajiny do druhej. Španielska letecká spoločnosť Iberia medzitým informovala o zrušení všetkých letov až do nedele 6:00 SEČ.

Španielski letoví dispečeri a vedenie spoločnosti Aena už dlhší čas vyjednávajú o mzdovom ohodnotení, pracovných podmienkach a rôznych výhodách. Odborový zväz dispečerov pred dvoma týždňami vyhlásil, že jeho členovia si už vyčerpali svoj limit odpracovaných hodín pre tento rok. Dispečeri tvrdia, že sú prepracovaní, pričom pohrozili štrajkom počas nadchádzajúcich vianočných sviatkov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu