Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Republikáni ovládli snemovňu, demokrati udržali Senát

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Republikáni v utorkových voľbách do amerického Kongresu ovládli Snemovňu reprezentantov. Podľa doterajších výsledkov už získali viac ako 50 kresiel, ktoré predtým držali demokrati. Strana posilňuje i v Senáte, podľa televíznej stanice CNN tu ale demokrati obhájili väčšinu.

Prezident Barack Obama, ktorý sa doteraz mohol spoliehať na demokratický Kongres, bude musieť výrazne prehodnotiť svoju politiku.

Doterajší šéf republikánskej menšiny a budúci šéf Snemovne reprezentantov John Boehner uviedol, že výrazný úspech jeho strany v čase, keď každý desiaty Američan je bez práce, nie je dôvodom na oslavu. "Je čas vyhrnúť si rukávy, hľadieť vpred s odhodlaním a urobiť prvé kroky k lepšej budúcnosti pre naše deti a vnúčatá," povedal v krátkom emotívnom komentári k volebným výsledkom.

Obama by sa mal k voľbám vyjadriť dnes v 18:00 SEČ. S Boehnerom si už telefonoval. Prezident "sa teší na spoluprácu s ním a s republikánmi pri hľadaní spoločnej pôdy, posunutie krajiny vpred a pri dosahovaní výsledkov pre Američanov", uviedol Biely dom.

Pred voľbami bol v Snemovni reprezentantov pomer hlasov 255 ku 178 v prospech demokratov (dve kreslá bola neobsadené). Teraz ich budú mať republikáni podľa volebnej prognózy CNN najmenej 232. Veľkú zásluhu na zmazaní obrích demokratických ziskov z predchádzajúcich volieb v roku 2008 má protestné konzervatívne hnutie Tea Party. Živilo odpor pravej časti politického spektra proti politike prezidenta Baracka Obamu a nakoniec sa mu podarilo zelektrizovať zdecimovaných republikánov.

Proti Obamovej politike sa ale v kampani vymedzovali aj niektorí demokratickí kandidáti, upozornila CNN. Súčasný prezident sa v mnohých volebných okrskoch stal pre stranu príťažou a tunajší demokrati nechceli, aby sa objavil na ich mítingoch. Namiesto neho si pozývali bývalého prezidenta Billa Clintona.

Nesúhlas s Obamovou politikou vyjadroval rad voličov pri odchode z volebných miestností. Zhruba štyridsať percent opýtaných uviedlo, že sú na tom teraz finančne horšie ako pred dvoma rokmi. Podľa CNN by republikáni mohli v snemovni mať výraznejšiu väčšinu ako v roku 1994.

Teraz sa hlavným a nezmieriteľným súperom demokratického prezidenta stane John Boehner, ktorý by mal zasadnúť do kresla predsedu Snemovne reprezentantov. Šéf Bieleho domu útokom na Boehnera de facto otvoril tohtoročnú predvolebnú kampaň, keď odmietol jeho ekonomický program nízkych daní aj pre bohatých. Boehner naopak vtedy Obamu vyzval k výmene jeho ekonomického tímu. Ešte pred voľbami potom dal najavo, že chce šéfovi Bieleho domu ísť po krku. Boehner nahradí demokratku Nancy Pelosiovú, ktorá bola Obamovou pravou rukou.

Republikáni upevnili postavenie aj vo stočlennom Senáte, ale nakoniec sa tam demokratom podarilo udržať väčšinu. Rozdiel bude však malý. Podľa doterajších výsledkov majú demokrati 51 kresiel, republikáni 46. V troch štátoch sa na sčítanie hlasov ešte čaká, demokrati ale podľa priebežných výsledkov vedú len v jednom z nich.

Posledné volebné miestnosti sa v USA uzavreli na Aljaške a na Havaji v 05:00 SEČ. Američania volili 435 členov Snemovne reprezentantov, 37 senátorov a 37 guvernérov. Súbežne s parlamentnými voľbami sa konali aj miestne referendá o rôznych lokálnych otázkach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu