Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Bomby smerujúce do USA sú zrejme dielom teroristu z Al-Kájdy

Lietadlá spoločností FedEx a UPS
Lietadlá spoločností FedEx a UPS (Zdroj: SITA)

WASHINGTON/ LONDÝN/ SANÁ - Vyšetrovatelia prípadu podozrivých zásielok z Jemenu do Spojených štátov cez víkend potvrdili, že balíky obsahovali nebezpečnú výbušninu, ktorej explózia by bola schopná spôsobiť zrútenie lietadla.

Kvôli zásielkam odhaleným tento týždeň v Británii av emiráte Dubaj niekoľko európskych krajín zrušilo prijímaní nákladných i poštových zásielok z Jemenu. Z vytvorenie výbušných zariadení je podozrivý saudskoarabský odborník na výrobu bômb. V Saná bola zatknutá jemenská študentka, ktorá údajne zásielky na poštu podala.

Balíček objavený v Dubaji obsahoval tlačiareň do počítača: trhavinou bol pentaerytritol-erythritoltetranitrát (PETN) ukrytý v tlačiarni a v náplni do nej. PETN je silná a nestabilná výbušnina, ktorú možno odpáliť roznetkou alebo teplom. Explodovať môže už pri 175 stupňoch Celzia.

"Balíček bol pripravený profesionálne, vrátane elektrického obvodu, ktorý bol napojený na SIM kartu mobilného telefónu ukrytú v tlačiarni. Tento spôsob prípravy bomby nesie stopy metód Al-Kájdy," uviedla dubajská polícia. Na vyšetrovanie aktívne spolupracuje aj polícia v Saudskej Arábii.

Hlavným podozrivým je saudskoarabský expert na výrobu bômb Ibrahim Hasan Asir, ktorý údajne spolupracuje s odnožou al-Kájdy na Arabskom polostrove. Jemenská polícia v sobotu zatkla študentku informatiky na univerzite v Saná, ktorá je podozrivá z odoslania balíčkov. Číslo jej mobilného telefónu vraj bolo uvedené na podacom lístku. Spolu s ňou bola zatknutá aj jej matka.

V dôsledku odhalených výbušnín zastavili americké spoločnosti UPS a FedEx, najväčší svetoví nákladní dopravcovia, leteckú dopravu z Jemenu. Podobne napríklad Francúzsko a Nemecko oznámili, že zastavujú všetku leteckú zásielkovú dopravu z Jemenu. Británia nebude prijímať žiadne nákladné lietadlá z Jemenu bez sprievodu. V Egypte sa začalo ručné prehľadávanie batožiny a zamestnanci letísk sa zameriavajú hlavne na zásielky z Jemenu.

Kvôli vyšetrovaniu nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére odložil svoj dnešný odchod do Izraela. Nový termín návštevy bude určený neskôr.

Hoci zásielky boli adresované synagogám v Chicagu, podľa britského premiéra Davida Camerona mali nálože explodovať už v lietadle. "Nemôžeme si byť istí, kedy sa to presne malo stať," povedal.

Jemen vyhlásil odhodlanie spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom v boji proti terorizmu, ale prezident Alí Abdalláh Sálih zároveň povedal, že Jemen to urobí vlastnými prostriedkami a nikomu nedovolí miešať sa do jeho vnútorných záležitostí. Avšak do Jemenu už zamierila skupina amerických inšpektorov, ktorí budú monitorovať tamojší bezpečnostný systém kontroly nákladov, prípadne navrhnú odporúčania pre odstránenie jeho nedostatkov.

Poradca amerického prezidenta pre otázky terorizmu John Brennan povedal, že zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by boli na ceste ďalšie zásielky s výbušninami. Zdôraznil ale, že vláda prijala potrebné opatrenia pre prípad, že by to tak predsa len bolo. Jemenská polícia totiž v sobotu oznámila, že zadržala ďalších 26 podozrivých zásielok. Výsledok ich skúmania ale zatiaľ nebol zverejnený.

V Jemene majú silné zázemie islamistické skupiny napojené na Al-Kájdu a nepriateľsky naladené voči USA. Teroristické islamistické organizácie sa snažia napádať americké ciele v odvete za vojny v Iraku a v Afganistane aj za nálety bezpilotných lietadiel proti povstaleckému hnutiu Taliban v Pakistane. Podľa radikálov ide o vojny proti moslimom a odveta je legitímna. Tento rok sa jeden extrémista vycvičený v Pakistane neúspešne pokúsil o útok s bombou umiestnenou v aute na newyorskom námestí Times Square.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu