Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Maďarský kal môže ohroziľ celý kontinent, varuje EÚ

Záchranári odstraňujú škody
Záchranári odstraňujú škody (Zdroj: SITA)

BANSKÁ ŠTIAVNICA - Maďarský jedovatý kal z pretrhnutej sedimentačnej nádrže sa zatiaľ nedostal do tokov, ktoré by mohli ohroziť kvalitu vody na slovenskom úseku Dunaja.

Vodohospodári sú však v kontakte s maďarskými úradmi a pokiaľ sa kvalita vody v rieke zhorší, sú pripravení zasiahnuť, informoval dnes hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Pavel Machava. Podľa Martina Hojsíka z Greenpeace Slovensko však silne zásaditý kal z výroby hliníka pravdepodobne do rieky prenikne.

Vodohospodári zatiaľ nerobia mimoriadne odbery na skúmanie kvality vody v Dunaji. "Neoficiálne informácie, ktoré máme k dnešnému dňu, sú také, že zatiaľ na maďarskej strane to ďalej nepokračuje. Zatiaľ sa to nedostalo do rieky Rába a do Mošonského Dunaja, ktoré potom ústia do Dunaja," povedal Machava. Pracovníci sú však podľa neho v prípade zhoršenia situácie pripravení v spolupráci so Slovenskou inšpekciou životného prostredia zasiahnuť.

Situáciu v Maďarsku sleduje aj ministerstvo vnútra. "U nás zatiaľ situácia je úplne bezpečná, ale samozrejme, že ju monitorujeme," povedal novinárom minister vnútra Daniel Lipšic (KDH). Ministerstvo ponúklo Budapešti pomoc. "V prípade, že budeme požiadaní, sme schopní im pomôcť vlastnou technikou, našimi hasičskými a záchrannými zbormi," dodal.

Červené bahno, ktoré v Maďarsku pri meste Ajka zalialo niekoľko obcí a zabilo minimálne štyroch ľudí, je silne zásadité a obsahuje aj nebezpečné ťažké kovy. Kvalitu spodných vôd by však ani prípadné znečistenie Dunaja nemuselo na Slovensku zhoršiť, postihnúť však môže faunu a flóru Dunaja. "Bude záležať, ako sa to dostane do Dunaja a koľko, našťastie Žitný ostrov sa napúšťa vyššie po toku," povedal Hojsík pre portál TVnoviny.sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu