Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V postihnutých župách stav ohrozenia, zasiahnuté tisícky ľudí

Vytieklo až milión kubíkov kalu Zobraziť galériu (8)
Vytieklo až milión kubíkov kalu

BUDAPEŠŤ - Bilancia pondelkovej ekologickej havárie na západe Maďarska, kde sa po výdatných dažďoch pretrhla hrádza odkaľovacej lagúny pri hlinikárni v meste Ajka, vzrástla na štyri obete. Medzi nimi sú aj dve deti (1 mesiac a tri roky). Najmenej šesť ďalších osôb je podľa úradov nezvestných, informovala agentúra MTI. Vláda v oblasti vyhlásila stav ohrozenia.

Jedovatý kal, ktorý obsahuje ťažké kovy, spôsobil zranenia niekoľkým desiatkam ľudí. Približne deväťdesiat osôb hospitalizovali s chemickými popáleninami. Šesť ľudí utrpelo vážne poranenia. Všetky obete boli z neďalekého Kolontáru. Poslednú obeť, mesačné dieťa, ktoré strhol prúd kalu, našli v utorok ráno. Druhou detskou obeťou je sestra nemluvňaťa.  

Z nádrže vytieklo až milión kubických metrov červeného kalu, ktorý zaplavil časti obcí Kolontár a Devecser. Kal prenikol aj do ďalších troch obcí. Haváriou je teraz postihnuté územie o rozlohe 40 kilometrov štvorcových. Svoje domovy muselo opustiť cez 400 ľudí.           

Podľa premiéra Viktora Orbána nič nenasvedčuje tomu, že by k havárii došlo z prirodzených príčin, skôr ide o ľudskú chybu. Ubezpečil, že radiačné zamorenie oblasti nehrozí. Minister vnútra Sándor Pintér uviedol, že z nádrže už nič neuniká. Podľa neho zatiaľ nie sú zasiahnuté zdroje pitnej vody a je dobrá šanca, že sa kal nedostane do Dunaja.   

Hliníkárenská spoločnosť MAL, ktorej zariadenia v Ajke patria, v utorkovom vyhlásení uviedla, že začala s opravou pretrhnutia hrádze a v nádrži zostalo 96 až 98 percent kalu. Firma ďalej tvrdí, že prísne kontrolovala všetky technologické postupy a že nemohla odhaliť blížiacu sa haváriu. "Posledná inšpekcie na mieste v deň nešťastia a posledné analýzy vodných vzoriek odobratých z hrádze Kalište neodhalili žiadne známky katastrofy," cituje MTI z vyhlásenia.   

Greenpeace ale vidí jasnú zodpovednosť na hliníkárenskej spoločnosti. Podľa riaditeľa maďarskej pobočky organizácie Zsolta Szegfalviho je úplne zrejmé, že nádrž bola preťažená. "Na snímkach zo satelitu je vidieť trhlina na hrádzi už deň pred jej pretrhnutím," povedal. Ministerstvo životného prostredia oznámilo, že s okamžitou platnosťou prevádzku MAL pozastavuje.            

Príčinu havárie zatiaľ oficiálne nestanovili. Rezort životného prostredia však uviedol, že sa preveruje podozrenie, že závod skladoval v lagúne viac kalu, než bolo povolené. Nevylúčil ani závadu na nádrži alebo poškodenie dna preťažením. Svoju úlohu mohli zohrať aj výdatné dažde.           

Katastrofa ohrozuje podľa Zoltána Illésa z ministerstva životného prostredia tisíce ľudí na území s rozlohou tisícov kilometrov štvorcových. Toxické látky zničili miestnu faunu a prenikli do rieky Marcali. Odtiaľ by sa mohli dostať aj do Ráby a ďalej do Dunaja, do ktorého ústia.           

Záchranári vyliali do rieky Marcali kyslú tekutinu, ktorá má zásaditý kal zneutralizovať. Armádne vrtuľníky rozprašujú neutralizačné činidlá. Na zastavenie kalu použili niekoľko ton sadrovca. Situácia v postihnutej oblasti je zložitá. Dodávky vody, elektrickej energie a plynu dopoludnia takmer všade prerušili. Na niektorých miestach boli až dvojmetrové nánosy kalu. Na pomoc s pátraním po nezvestných sa už v pondelok vydali slovenskí záchranári s cvičenými psami, napísal na svojom webe slovenský denník Sme.         

Pozdĺž rieky Marcali a priľahlého potoka Torna podľa ochranárov a vodohospodárov vyhlásili tretí, najvyšší stupeň nebezpečenstva. Vláda vyhlásila v západomaďarských župách Veszprém, Györ-Moson-Sopron a Vas stav ohrozenia. Miestni ekológovia tvrdia, že vládu upozorňovali na riziká odkalovacích lagún už niekoľko rokov.

Správa z roku 2003 udáva, že v nádržiach vtedy bolo uskladnených 30 miliónov ton kalu. Tunajšie nádrže sú podľa aktivistov najväčšou skládkou červeného kalu. Pre získanie jednej tony hliníka z bauxitu vzniknú údajne dve tony toxického odpadu. Podľa prvých odhadov vznikli škody vo výške päť až desať miliónov eur, píše agentúra AFP.


 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu