Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Škody po katastrofe budú odstraňovať rok, pohltia milióny

Vytieklo až milión kubíkov kalu Zobraziť galériu (8)
Vytieklo až milión kubíkov kalu

BUDAPEŠŤ - Najhoršou ekologickou katastrofou v histórii krajiny je pretrhnutie odkaľovacej nádrže v západomaďarskej Ajke. Havária si vyžiadala najmenej štyri ľudské životy a viac ako sto zranených, ďalších šesť osôb úrady naďalej evidujú ako nezvestných. Odstraňovanie škôd potrvá najmenej rok a bude stáť milióny eur, uviedol spravodajský server BBC.

Nezvestných, ktorými sú postarší ľudia, hľadajú záchranári v protichemických oblekoch. Úrady sa obávajú, že zahynuli pod nánosmi znečisteného bahna, ktoré tu stále ležia v asi metrovej vrstve. Pátracie čaty sa musia kalom brodiť a na hľadanie tiel používať kovové prúty. Všetci nezvestní aj obete sú z dediny Kolontár, ktorá ako prvá stála až dvojmetrovej vlne kalu v ceste.

Obyvateľom Kolontáru dnes ráno na niekoľko hodín povolili návrat do domovov, aby si mohli zobrať osobné veci. Vláda v oblasti vyhlásila stav ohrozenia. Vyše 500 pracovníkov maďarského krízového centra, vojaci a experti z hliníkárenskej spoločnosti MAL, ktorej zariadenia v Ajke patria, sa teraz snažia zneutralizovať jedovatý červený kal. Ten sa totiž dostal do rieky Marcali a do potoka Torna. Odtiaľ by mohol preniknúť až do Dunaja.

Nebezpečný materiál, ktorý z nádrže vytiekol, je žieravý, obsahuje ťažké kovy, spôsobuje chemické popáleniny a dráždi oči. Kal neobsahuje kyanid a nie je rádioaktívny, ako uvádzali prvé správy, povedal podľa MTI šéf ochranného výboru Jenö Lasztovicza.

Miesto skazy ohraničuje všadeprítomná červenooranžová farba kalu. Z nádrže ho vytieklo viac ako milión kubických metrov a prenikol do piatich okolitých dedín a mestečiek. Nábytok a dokonca niektoré autá vlna odniesla až dva kilometre ďaleko. Zaplavilo stovky domov a záhrad. Pozdĺž brehov kontaminovanej rieky Marcali ležia vyplavené mŕtve ryby.

"Nenachádzam slová," 
okomentoval podľa DPA situáciu muž (25). "Utekal som na kostolný pahorok a musel som sa pozerať, ako mi povodeň ľahko zhltla auto," dodal. Nikdy vraj nezabudne na to, aký "ničivý a bublajúci hluk" valiaci sa kal vydával.

Zatiaľ nie je jasné, čo pretrhnutie hrádze spôsobilo. Ministerstvo životného prostredia preverí, či hlinikáreň neskladovala v lagúne viac kalu, než bolo povolené. Nepriaznivú úlohu tiež mohli zohrať nedávne výdatné dažde. Greenpeace však vidí jasnú zodpovednosť na strane hlinikárenskej spoločnosti. MAL ale podľa DPA akúkoľvek zodpovednosť odmieta a tvrdí, že červeného kalu sa "nikto nemusí báť",  pretože je "úplne neškodný".

Ekológovia však namietajú, že kal sa v zemine usadí a spustoší tak poľnohospodárske plochy. Vietor môže vysušený kal odviať údajne až pätnásť kilometrov. Ministerstvo životného prostredia sa podľa BBC domnieva, že v celej zasiahnutej oblasti bude musieť odťažiť asi dvojcentimetrovú vrstvu pôdy. Likvidácia škôd sa zrejme nezaobíde bez technickej a finančnej pomoci Európskej únie.

Nešťastie upútalo pozornosť na doposiaľ stále nedostatočnú ochranu životného prostredia v strednej a východnej Európe, poznamenala DPA. Agentúra v tejto súvislosti pripomenula haváriu z januára 2000, keď do rieky Tisy a jej prítoku rieky Somes uniklo zo zlatej bane pri rumunskom Baia Mare približne 100 ton kyanidu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu