Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Americkými letiskami prešlo nepozorovane 16 teroristov

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Najmenej 16 osôb, o ktorých sa úrady až dodatočne dozvedeli, že sa zúčastnili na príprave teroristických akcií, prešlo americkými letiskami, bez toho aby si ich federálni zamestnanci všimli. Vyplýva to z americkej správy, o ktorej dnes informovala agentúra AP.

Vláda v roku 2003 spustila program, ktorý je jedným z 20, ktoré majú pomôcť zlepšiť bezpečnosť amerického letectva. Na letiskách a v ich rámci pôsobia zamestnanci, ktorí majú odhaliť podozrivé správanie potenciálnych teroristov alebo inak nebezpečných osôb.

Vo štvrtok vydaná správa kontrolnej vládnej agentúry ale spochybňuje odborný základ tohto projektu nazývaného SPOT, teda filtrovanie pasažierov pozorovacími technikami (Screening Passengers by Observation Techniques). Správa dospela k záveru, že Úrad pre bezpečnosť v doprave (TSA), ktorý projekt zaviedol, si dostatočne nepreveril odborný základ metódy.

"Neexistuje vedecká zhoda v tom, či môže byť k ochrane pred terorizmom použitá metóda zisťovania určitého správania," hovoria audítori.

Vo verzii určenej verejnosti ich správa neudáva mená 16 neskôr označených teroristov. Jedného z nich len identifikuje ako muža, ktorý sa v roku 2008 priznal k materiálnej podpore al-Kajdy.

To pri výsluchu povedal afganský prisťahovalec Najibullah Zazi a jeho komplic Zarein Ahmedzay, ktorí pripravovali útok na newyorské metro. Podľa vyšetrovateľov obidvaja v auguste 2008 prešli letiskom Newark.

Správu si vyžiadal republikánsky poslanec John Mica, podľa ktorého TSA nezvládol dôležitý aspekt bezpečnosti letu. Mica vyzval vládu k reorganizácii úradu.

Špeciálni agenti pracujúci v programe SPOT sa majú zamerať na správanie, z ktorého sa dá usudzovať, že sa dotyčný snaží vyhnúť kontrole. Medzi rokmi 2004 až 2008 TSA zatkol 1100 ľudí, ale ani jedného z nich kvôli terorizmu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu