Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Sopečný popol opäť zatvára letiská v Londýne a Amsterdame

Mrak sopečného popola opäť zatvára letiská
Mrak sopečného popola opäť zatvára letiská

LONDÝN - Británia dnes uzavrela letový priestor nad londýnskymi letiskami Heathrow a Gatwick. Dôvodom je hustý mrak sopečného popola z islandskej sopky, ktorý sa dnes skoro ráno posunul ďalej na juh a začal ohrozovať aj prevádzku letísk pevninskej Európy.

Rozhodnutia uzavrieť na minimálne osem hodín všetky letiská v Amsterdame a Rotterdame dnes podľa miestnych médií oznámilo Holandsko. Najrušnejšie európske letisko Heathrow je uzavreté od 02:00 SELČ do 08:00 SELČ. Rovnaké obmedzenia sa podľa agentúry AP týkajú aj londýnskych letísk Gatwick, Stansted a London City.

Bezletová zóna platí aj v celom Severnom Írsku a v častiach Škótska. Letisko v írskom Dubline je uzavreté od 20:00 najmenej do pondelňajších 13:00 SELČ. Národný úrad leteckej dopravy (NATS) už v nedeľu oznámil prerušenie prevádzky na letiskách v mestách Manchester, Birmingham, Liverpool a desiatich ďalších. Obmedzenie nad severnou časťou Anglicka skončilo dnes o 02:00 SELČ.

Od 06:00 na minimálne osem hodín budú uzavreté letiska v Rotterdame a Amsterdame, ktorého Schiphol je tretím najväčším letiskom v Európe pre nákladnú leteckú dopravu. Ostatných holandských letísk sa podľa Reuters obmedzenie netýka.

Islandská sopka Eyjafjallajökull chrlí do ovzdušia popol aj štyri týždne od začiatku erupcie a stále tak predstavuje potenciálnu hrozbu pre leteckú dopravu v Európe. K presunu mračna vulkanického popolčeka v ovzduší prispievajú aj terajšie poveternostné podmienky.

Podľa meteorologického inštitútu v Reykjavíku sa sopečný mrak pohybuje vo výške šesť až deväť kilometrov. Vietor sa v oblasti, kde sa mrak v nedeľu vyskytoval, otočil zo západu a juhozápadu na juh. Minulý mesiac bolo v Európe kvôli popolu zrušených 100.000 letov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu