Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Vodcovia demonštrantov v Bangkoku sa vzdali polícii

Obrnené transportéry prerazili barikády z pneumatík
Obrnené transportéry prerazili barikády z pneumatík

BANGKOK - Thajská armáda dnes vtrhla do barikádami opevneného tábora protivládnych demonštrantov v Bangkoku, aby po niekoľkých týždňoch ukončila ich odpor. Hlavní lídri povstalcov sa vzdali polícii a formálne protesty odvolali. Počas dnešných bojov zahynulo podľa agentúry AFP päť ľudí, vrátane jedného talianskeho novinára, a vyše päťdesiat ďalších sa zranilo. Desiatky osôb údajne vojaci vnútri povstalecké zóny zajali. Večer sa má v metropole vyhlásený zákaz vychádzania.

Povstaleckí vodcovia svoje rozhodnutie ukončiť dva mesiace trvajúce protestné akcie odôvodnili tým, že chcú zabrániť ďalším ľudským obetiam. "Končíme teraz naše demonštrácie," povedal vodca protestov Nattavut Sajkuar z hlavnej tribúny v srdci okupovanej zóny niekoľkým tisícom stúpencov opozície.

"Viem, že pre niektorých z vás je to neprijateľné a že niektorí z vás nechcú poslúchnuť, ale nemôžeme ďalej odolávať. Vymeníme našu slobodu za vašu bezpečnosť. Urobili sme všetko, čo sa dalo. Žiadam všetkých demonštrantov, aby sa teraz vrátili do svojich domovov," dodal. Sajkuar a ďalší lídri sa potom nechali dobrovoľne odviesť políciou a demonštranti pomaly začali opúšťať tábor.

"Situáciu máme pod kontrolou. Bezpečnostné sily zastavili ofenzívu," oznámil následne hovorca armády Sansern Kevkamnerd vo vyhlásení vysielanom štátnou televíziou. Násilnosti však aj napriek tomu na niektorých miestach Bangkoku pokračovali naďalej. Agentúra AP oznámila, že demonštranti zaútočili na jednu televíznu stanicu a na budovu burzy.

Ukončenie protestu si vynútil útok armády, ktorej obrnené transportéry ráno prerazili horiace barikády z pneumatík, bambusu a ostnatého drôtu, ktoré obklopovali obsadenú zónu. V nej asi dve až tri tisícky povstalcov žiadali demisiu premiéra Apchisita Vedžadžívu a vypísaní predčasných volieb.

Protivládni aktivisti a vojaci po sebe podľa svedkov navzájom strieľali. V okamihu, keď bojovníci v červených tričkách oznámili koniec protestov, sa z miesta ozvali výbuchy granátov, ktoré ťažko zranili dvoch vojakov a jedného žurnalistu.

Podľa nemocničných zdrojov počas protestov zabili talianskeho novinára a ďalší traja novinári utrpeli zranenia, medzi nimi zrejme jeden Holanďan a jeden Američan. Armáda v priebehu akcie novinárov vyzývala, aby sa vzdialili z miest bojov.

Protesty sa dnes rozšírili aj mimo thajskú metropolu. V meste Udontchání na severovýchode krajiny demonštranti zapálili radnicu.

 

Chronológia udalostí po vypuknutí nepokojov:

14. marca - Takmer 150 tisíc stúpencov bývalého thajského premiéra Tchaksin Šinavatru sa zhromaždilo v historickom centre hlavného mesta Bangkoku s požiadavkou na odstúpenie vlády premiéra Apchisita Vedžadžívu a vypísanie nových parlamentných volieb.

16. marca - Opoziční demonštranti, tradične oblečení do červených tričiek, v Bangkoku okorenili protesty symbolickým rozlievaním vlastnej krvi pred budovou thajskej vlády.

28. marca - Premiér Apchisit Vedžadžíva rokoval v priamom prenose televíznych kamier s opozíciou z radov masovo protestujúcich stúpencov.

7. apríla - V Bangkoku a okolí vyhlásili výnimočný stav potom, čo demonštranti prenikli do budovy thajského parlamentu.

10. apríla - Konflikty poriadkových síl s protivládnymi demonštrantmi si vyžiadali 21 mŕtvych a takmer 900 zranených.

26. apríla - Thajský kráľ Pchúmipchona Adundét po takmer mesiac a pol trvajúcej politickej kríze po prvýkrát vystúpil na verejnosti a vyzval na pokoj.

3. mája - Premiér Vedžadžíva navrhol demonštrujúcej opozícii usporiadanie predčasných parlamentných volieb 14. novembra. Podmienil to však tým, že skončia pouličné protesty.

12. mája - Premiér Vedžadžíva vyzval tisíce demonštrantov, ktorí sa opevnili v obchodnej štvrti v centre Bangkoku, aby odišli a varoval verejnosť, aby sa pripravila na "problémy".

13. mája - Armáda obkľúčila zabarikádovaných demonštrantov. Následné zrážky si vyžiadali najmenej 37 mŕtvych a 250 zranených. Kabinet rozšíril výnimočný stav na 15 provincií kráľovstva a 16. mája na 22 provincií.

19. mája - Armáda prenikla do povstaleckej zóny. Dva hlavní lídri povstalcov sa podľa AP vzdali polícii a formálne odvolali protesty. Počas bojov zahynuli najmenej štyria ľudia a vyše 50 ľudí bolo zranených. Desiatky ľudí údajne vojaci zajali.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu