Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Pri nepokojoch v Bangkoku 7 obetí a desiatky zranených

Nepokoje v centre Bangkoku Zobraziť galériu (6)
Nepokoje v centre Bangkoku (Zdroj: SITA)

BANGKOK - Najmenej sedem mŕtvych a stovku zranených si dnes vyžiadali ďalšie násilné strety medzi thajskými protivládnymi demonštrantmi a armádou, ktorá sa od štvrtka pokúša obkľúčiť tábor opozície v centre Bangkoku.

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne zdravotnícke zariadenia. Celkom si dva mesiace nepokojov v Thajsku vyžiadali najmenej 33 obetí a viac ako tisíc zranených.

Vojaci zasiahli streľbou a slzným plynom proti demonštrantom, ktorí v snahe znemožniť obsadenie ulíc okolo ich tábora zapálili autobus, motocykel a pneumatiky, hádzali kamene a odpaľovali podomácky vyrobené výbušniny.

Agentúra AP uviedla, že armáda použila proti demonštrantom ako gumové projektily, tak aj ostré náboje. Medzi zranenými je aj kanadský reportér pracujúci v Bangkoku pre televíziu France 24, ktorý je údajne po zásahu tromi guľkami vo vážnom stave, a dvaja thajskí novinári.

"Sťahujú okolo nás slučku, ale my budeme bojovať až do konca," vyhlásil jeden z vodcov protestu Nattavut Sajkua pri svojom prejave k desaťtisícovému davu nespokojencov, ktorí mu odpovedali búrlivým jasotom. Premiéra Apchisita Vedžadžívu obvinil Sajkua zo začiatku občianskej vojny.

Demonštranti, ktorých hlavnou požiadavkou je rozpustenie parlamentu a vypísanie predčasných volieb, sú prívrženci zosadeného premiéra Tchaksin Šinavatra. Ten dnes vládu vyzval na stiahnutie bezpečnostných oddielov a k obnove dialógu.

Nádeje na dohľadné ukončenie politickej krízy v krajine ale zhasli vo štvrtok, keď bol pri potýčkach medzi demonštrantmi a armádou zasiahnutý guľkou do hlavy jeden z predákov demonštrantov, niekdajší generál thajskej armády, ktorý sa pridal na stranu vzbúrencov Kchattija Savasdipol.

Tohto radikála, ktorý údajne vytvoril na obranu opozičných demonštrantov polovojenskú jednotku, trafil s najväčšou pravdepodobnosťou ostreľovač vo chvíli, keď poskytoval rozhovor niekoľkých thajským a zahraničným novinárom. Savasdipol zostáva po operácii mozgu hospitalizovaný v kritickom stave a jeho šance na prežitie sú vraj mizivé.

Ku krajinám ako USA, Británia, Japonsko, Nový Zéland alebo Holandsko, ktoré kvôli nepokojom uzavreli v Bangkoku svoje veľvyslanectvo, sa dnes pridalo aj Slovensko. "Vzhľadom k tomu, že sa strieľa už aj v oblasti, kde sa nachádza slovenské veľvyslanectvo, bola naša ambasáda z bezpečnostných dôvodov dočasne uzatvorená," povedal dnes novinárom hovorca slovenského ministerstva zahraničia Peter Stano.

Štvrtkové strety v Bangkoku si vyžiadali jednu obeť a desiatku zranených. Kabinet vo štvrtok rozšíril rozhodnutie o vyhlásení výnimočného stavu na 15 provincií kráľovstva. Opatrenie má umožniť armáde rozmiestniť kontrolné stanovištia na hlavných cestných ťahoch vedúcich do metropoly a zabrániť tak tomu, aby viac ako desaťtisícový dav demonštrantov zotrvávajúci už niekoľko týždňov v centre Bangkoku posilnili ľudia z vidieka, ktorí tak v minulosti robili najmä cez víkendy.




VIDEO: Nepokoje zosilneli po postrelení niekdajšieho generála thajskej armády Kchattija Savasdipola

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu