Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Čína zaplatí za jedovaté gauče 20 miliónov

Toxická pohovka spôsobila ľuďom popáleniny a ťažkosti s dýchaním
Toxická pohovka spôsobila ľuďom popáleniny a ťažkosti s dýchaním

LONDÝN - Odškodné 20 miliónov libier (29 miliónov eur) vysúdili ľudia, ktorí si v Británii kúpili v Číne vyrobené pohovky napustené toxickou chemikáliou. Niekoľko tisíc ľudí pri používaní kožených gaučov utrpelo popáleniny alebo malo podráždené oči a ťažkosti s dýchaním.

"Jedovaté gauče", ako sa v britskej tlači začalo hovoriť nábytku vyrobenému čínskymi firmami Linkwise a Eurosofa, obsahovali dimetyl-fumarát (DMF). Táto chemikália sa využíva proti plesniam a Európska únia jej používanie vlani zakázala.

Tisíce zákazníkov si potom sťažovalo na zdravotné ťažkosti a aféra vyústila koncom roka 2008 v zatiaľ najväčšiu žalobu týkajúcu sa ochrany spotrebiteľov v Británii. Britské obchodné domy, ktoré "jedovaté gauče" predávali, uznali pred londýnskym súdom v pondelok nárok na odškodnenie u asi 1650 postihnutých.

V prípade ďalších asi 3000 ľudí, ktorí vraj trpeli ešte závažnejšími zdravotnými problémami, súd ešte pokračuje.

"Lekárom trvalo deväť mesiacov, kým chemikáliu identifikovali. Niektorí ľudia si mysleli, že majú rakovinu kože. Domnievame sa, že sa používa ešte veľa pohoviek obsahujúcich DMF," povedal právnik Richard Langton zastupujúci postihnutých majiteľov jedovatého nábytku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu