Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Pohreb v Krakove vyvolal protesty časti Poliakov

Smútiace Poľsko
Smútiace Poľsko

VARŠAVA - Rozhodnutie pochovať prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho manželku Máriu na krakovskom hrade Wawel, kde sú pozostatky poľských kráľov a ďalších historicky významných osobností, začalo rozdeľovať Poliakov. V Krakove proti plánovanému pohrebu v utorok večer protestovalo asi 400 ľudí.

„Pri všetkej úcte k tragicky zosnulému prezidentovi si nemyslíme, že by bol národným hrdinom a zaslúžil si byť pochovaný na mieste, ktoré je pre národ tak dôležité," povedala istá študentka krakovskej Jagelovskej univerzity. „Smrť prezidenta sa ma hlboko dotkla, aj keď som za neho nehlasovala," povedala iná účastníčka demonštrácie. "Cítili sme sa (tou tragédiou) zjednotení, ale teraz sa jedným rozhodnutím cítime rozdelení," dodala. Demonštranti vykrikovali "Powonzki, Powonzki," čo je názov varšavského cintorína, o ktorom sa ešte v utorok špekulovalo ako o možnom mieste posledného odpočinku prezidentského páru.

Podľa poslanca Jana Widackého za Demokratickú stranu bol Lech Kaczyński skromným človekom a údajne by určite nesúhlasil s tým, aby bol pochovaný v krypte katedrály na Waweli. Okrem poľských kráľov a ich rodín tam pochovali napríklad obnoviteľa poľskej štátnosti po roku 1918 maršala Józefa Pilsudskeho, predsedu exilovej vlády v čase druhej svetovej vojny Wladyslawa Sikorskeho alebo básnika a spisovateľa Adama Mickiewicza.

Účastníci protestu kričali, že v stredu sa stretnú znovu. Jeden muž, ktorý s pohrebom manželov Kaczyńských na Waweli súhlasí, demonštrantov obvinil z toho, že sú "ruskými zapredancami".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu