Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Na Kaczyńského pohreb príde aj Obama

Barack Obama
Barack Obama

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama v sobotu odcestuje do Poľska, kde sa nasledujúci deň zúčastní na pohrebe prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho manželky Marie, ktorí zahynuli pri leteckom nešťastí pri ruskom Smolensku.

V utorok to potvrdil hovorca Bieleho domu Robert Gibbs, podľa ktorého Obama príde do Krakova, aby v mene Američanov vyjadril "hĺbku sústrasti s dôležitým a dôveryhodným spojencom".

Prezident Spojených štátov sa pritom iba v piatok vrátil z krátkej návštevy českej metropoly, kde s ruským partnerom Dmitrijom Medvedevom podpísal dohodu o obmedzení jadrových arzenálov oboch veľmocí. Podľa Medvedevovej hovorkyne nie je vylúčené, že na nedeľňajšom pohrebe sa zúčastní aj ruský líder.

Ako hostiteľ dvojdňového summitu o jadrovej bezpečnosti vo Washingtone si Obama spolu s desiatkami svetových lídrov uctil pamiatku poľského prezidenta minútou ticha. Poľský kardinál Stanislaw Dziwisz v utorok potvrdil, že posledná rozlúčka s prezidentským párom sa uskutoční v nedeľu popoludní v Krakove.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu