Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Tri silné explózie pri ambasádach v Bagdade: Najmenej 30 mŕtvych

Vybuchnuté auto pred iránskou ambasádou
Vybuchnuté auto pred iránskou ambasádou (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Najmenej 30 mŕtvych a 168 zranených si podľa informácií irackého ministerstva vnútra, citované agentúrou AFP, vyžiadali tri silné explózie pri rôznych veľvyslanectvách v Bagdade.

Útoky sa odohrali v čase napätia po parlamentných voľbách v krajine, kedy prebiehajú zdĺhavé rokovania o novej vláde. Jeden samovražedný atentátnik odpálil trhavinu vo svojom aute pri bráne ambasády Iránu v centre Bagdadu, na okraji prísne stráženej zelenej zóny. Ďalší dvaja útočníci s náložami v autách sa odpálili pri egyptskej ambasáde a v blízkosti sýrskeho a nemeckého veľvyslanectva vo štvrti Mansúr v západnej časti irackej metropoly.

Zdroje z ministerstva vnútra, citované agentúrami, sa zhodujú na najmenej 30 obetiach atentátov. Oproti ministerskej informácii o 168 zranených ale hovorca vojenského veliteľstva v Bagdade informoval agentúru AFP až o 224 zranených.

Budova egyptskej ambasády v Mansourovi bola ťažko poškodená. "Videl som (samovražedné) auto pomaly prichádzať. Tri bezpečnostní strážcovia začali strieľať, aby ho zastavili. Voz ale pokračoval v jazde a potom explodoval, " vykreslil agentúre AFP svoj zážitok ešte šokovaný očitý svedok Saíd Muhammad. Podľa iného svedka Hajdara Karima nastala explózia práve v okamihu, kedy z veľvyslanectva vychádzal konvoj vozidiel. "Mnoho strážcov ambasády bolo zabitých a zranených. Videl som časti tiel. "

Jedna z explózií ľahko poškodila aj španielsku ambasádu v Mansourovi, nevyžiadala si ale našťastie žiadne obete, oznámilo madridské ministerstvo zahraničia. Silno poškodené bolo podľa neho neďaleké nemecké veľvyslanectvo. Pred vjazdom do iránskej ambasády v centre mesta zostal po explózii najmenej päť metrov široký kráter. Výbuch poškodil aspoň 30 áut a spôsobil veľké škody na budove susednej banky. Na ulici sa odohrávali chaotické scény. Iránsky chargé d'affaires v Bagdade povedal iránskej agentúre Fars, že pri útoku nebol zasiahnutý žiadny zo zamestnancov ambasády.

"Už je toho dosť. Sme unavení výbuchmi, necítime sa v bezpečí," povedal agentúre Reuters štyridsiatnik Jasím Muhammad, ktorý riadil minibus so štyrmi pasažiermi v okamihu explózie. "Odchádzame z domu a nevieme, či sa vrátime alebo nie, " posťažoval si Muhammad, ktorý utrpel zranenia na hlave, paži a nohe.

Našťastie len s ľahkým zranením vyviazol z atentátu pri iránskej ambasáde armádny dôstojník Zijád. "Je to už druhýkrát, prvýkrát som prežil decembrový útok pred palácom spravodlivosti, " vyhlásil, keď si prezeral svoj poškodený voz. "Toto nie je dobré. Ak sa politické strany rýchlo nedohodnú (na zložení vlády), krajina sa opäť potopí do sektárskeho násilia, " varoval.

Atentáty proti ambasádam zasiahli Bagdad deň po krvavom útoku neznámych ozbrojencov v sunnitskej enkláve na juhu irackej metropoly, ktorý si vyžiadal až 25 mŕtvych. V sobotu tiež v Iraku skončilo dvojdňové referendum vyhlásené radikálnym duchovným Muktadu Sadra o tom, kto má byť novým premiérom po parlamentných voľbách zo 7. marca. Z tých nevzišiel jasný víťaz, ktorý by získal parlamentnú väčšinu a iracké úrady vopred varovali pred možnou eskaláciou násilností v napätom povolebnom období. Vyjednávanie o zložení budúcej vlády môže podľa očakávaní trvať týždne i mesiace.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu