Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Atentáty na moskovské metro spáchali ženy!

Evakuácia ľudí zo stanice metra Zobraziť galériu (13)
Evakuácia ľudí zo stanice metra (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Pravdepodobne vyše 35 ľudí dnes prišlo o život pri dvoch explóziách v moskovskom metre a takmer tri desiatky ďalších osôb utrpeli zranenia. Ruské ministerstvo pre mimoriadne udalosti oznámilo, že útoky sú dielom dvoch samovražedných atentátničiek. Ide o prvý takýto masaker v metre v ruskej metropole za posledných šesť rokov.

Prvý výbuch nastal o 08:00 miestneho času (06:00 SELČ) v stanici metra Lubjanky, nad ktorou sa nachádza sídlo ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB, kontrarozviedky). Ďalší výbuch otriasol po 40 minútach stanicou Park kultúry. Vyšetrovatelia oznámili, že v oboch staniciach explodovala približne trojkilogramová nálož. Scenáre útoku podľa nich boli na oboch miestach zhodné.

Centrum Moskvy bolo pre dopravu uzavreté, v uliciach podľa ruských agentúr vládne chaos. Kolóny vozidiel blokujú hlavné triedy, automobily jazdia v protismere. Mestská polícia vyzvala obyvateľov Moskvy, aby do stredu mesta nevychádzali. Pomoc postihnutým na mieste poskytujú desiatky záchranných tímov. Vo veľkej časti mestského centra v dôsledku preťaženia vypadla mobilná sieť.

K atentátom sa zatiaľ nikto neprihlásil, ale podozrenie bude zrejme smerovať k niektorej zo separatistických a islamských organizácií z oblasti Kaukazu. Práve tie boli zodpovedné za teroristické incidenty v Moskve v predchádzajúcich rokoch.

V súvislosti s incidentmi sa objavila správa o ďalších výbuchoch na iných dvoch staniciach moskovského metra. Ruské úrady ale túto informáciu ihneď dementovala.

Ide o prvý podobný útok na moskovské metro od februára 2004, kedy si teroristický atentát medzi stanicami Paveleckaja a Avtozavodskaja vyžiadal štyri desiatky mŕtvych a stovku zranených.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu