Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Útoky pokračujú, po výbuchu v Dagestane dve obete

V Rusku sa dnes v noci odohral už tretí bombový útok tento týždeň
V Rusku sa dnes v noci odohral už tretí bombový útok tento týždeň

MOSKVA - Dvaja ľudia v Dagestane na ruskom Kaukaze prišli v noci na dnešok o život pri výbuchu vo svojom osobnom aute. Ďalší muž bol s ťažkými zraneniami prevezený do nemocnice. Oznámili to dnes miestne úrady.

"Nie je vylúčené, že v aute prevážali výbušné zariadenie," citovala agentúra ITAR-TASS vyjadrenie hovorcu dagestanského ministerstva vnútra.

Totožnosť vodiča a oboch spolucestujúcich bola zistená, všetci pochádzali z Dagestanu. Vyšetrovatelia teraz zisťujú typ a silu prevážanej trhaviny a podnikajú ďalšie úkony.

V dagestanskej Kizljare zahynulo v stredu pri útokoch dvoch samovražedných atentátnikov 10 osôb, predtým údaje hovorili o 12 mŕtvych, z toho väčšina boli policajti. Útoky na Kaukaze nasledovali len dva dni po útokoch samovražedných atentátničiek v moskovskom metre, ktoré pripravili o život 39 ľudí.

Úrady vidia medzi útokmi súvislosť. Podľa premiéra Vladimira Putina, ktorý obetiam z Kizljary prisľúbil rovnaké odškodnenie ako postihnutým v Moskve, ide o "dielo jedného a toho istého gangu". Podobne sa vyjadrili prezidenti Ruska a Dagestanu Dmitrij Medvedev a Magomedsalam Magomedov.

Vlani v septembri čečenskí policajti zlikvidovali jedného z tridsať údajne vycvičených samovražedných atentátnikov z Vedenského okresu "doslova len pár hodín pred tým, než by nasadol v Kizljare na vlak do Moskvy"; lístok už mal vo vrecku a výbušninu skrýval v športových topánkach. Jeho bratranec bol potom vďaka informáciám z Čečenska zadržaný v Moskve i s pásom naplneným plastickou trhavinou a oceľovými guličkami.

Podľa jednej z vyšetrovacích verzií taktiež páchateľky atentátov v metre prisli do metropoly z Kizljary, ale autobusom, pretože u neho pri zakúpení cestovného lístka nie je na rozdiel od vlaku treba predložiť osobné doklady. Podľa Kommersantu vyšetrovatelia predpokladajú, že jednou z atentátničiek mohla byť dvadsaťročná vdova po jednom z vodcov povstalcov z Gudermesu March Ustarchanovová, ktorej muž, Saíd-Emin Chizrijev bol zabitý vlani v októbri pri príprave ďalšieho atentátu na čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova. Po vdove polícia pátrala. Marchu vraj zverbovali povstalci na internete.

Za atentáty v Kizljare vraj mohla byť aj snaha povstalcov pod velením Doku Umarova odpútať poriadkové sily od čečenských hôr, kde teraz prebieha ďalšia z veľkých protiteroristických operácií. Podobný záťah dnes ráno ohlásili úrady v Ingušsku.

V moskovských nemocniciach sa teraz lieči 88 ranených z metra. Celkom podľa ministerstva pre mimoriadne situácie bolo pri atentátoch ranených 95 ľudí. Počet obetí zostáva nezmenený, identifikovaný zatiaľ nebol jeden mŕtvy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu