Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Ďalší samovražedný útok v Rusku: 12 obetí

Po útoku zostalo na uliciach v Kizljari niekoľko zhorených áut Zobraziť galériu (2)
Po útoku zostalo na uliciach v Kizljari niekoľko zhorených áut

MOSKVA - Len dva dni po krvavom útoku na moskovské metro dnes ďalší samovražední atentátnici zaútočili v Severokaukazskej Kizljare. Dve silné nálože usmrtili dvanásť ľudí, vyše dvadsať ľudí, väčšinou policajtov, bolo prevezených do nemocnice. Medzi usmrtenými je šéf miestnej polície a ďalších osem policajtov a vyšetrovateľov.

Podľa spresnených informácií prvá bomba vybuchla v automobile prenasledovanom dopravnou políciou. Páchateľ sa na okraji mesta dopustil dopravného priestupku, ale na výzvu policajtov nezastavil a zamieril do centra. Keď polícia voz zablokovala, vodič odpálil nálož. V okamihu, keď sa okolo zhromaždil dav ľudí, odpálil ďalšie trhaviny samovražedný atentátnik, ktorý sa do davu vmiešal v policajnej uniforme. Na mieste výbuchu je kráter široký šesť metrov.

Kizljar leží asi 120 kilometrov severozápadne od dagestanskej metropoly Machačkala pri hranici s Čečenskom. Samovražedný útočník usmrtil už v januári v Dagestane päť ľudí a vyše dvadsať zranil, vo februári a marci radikáli zabili niekoľko vysokých dôstojníkov armády a tajnej polície.

O dnešnom atentáte bol podľa tlačovej služby Kremľa bezprostredne informovaný ruský prezident Dmitrij Medvedev, ktorý sa telefonicky spojil s prezidentom Dagestanu Magomedsalamom Magomedovom.

Ruský minister vnútra Rašíd Nurgalijev dnes nevylúčil, že pôvodným cieľom kizljarských útočníkov bola škola stojaca neďaleko miesta výbuchov. K explóziám došlo v samom centre, neďaleko sú aj sídla miestnej pobočky ministerstva vnútra a federálnej kontrarozviedky FSB.

Minister nariadil bezpečnostným zložkám, aby posilnili ochranu dôležitých objektov v Dagestane a miest veľkej koncentrácie ľudí. K vyšetrovaniu explózie v Kizljare vycestovala skupina vyšetrovateľov z Moskvy.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu