Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Počet obetí Moskve stúpol na 39

Útoky pripisujú dvom atentátničkám z Kaukazu Zobraziť galériu (6)
Útoky pripisujú dvom atentátničkám z Kaukazu (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Počet obetí pondelňajších atentátov v moskovskom metre stúpol na 39. V noci na dnes zomrela jedna zo zranených. V nemocniciach zostáva 71 ľudí, z ktorých 23 je vážne zranených a ležia na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Stav piatich z nich lekári podľa televízie Rossija 24 označujú za kritický.

Útoky v metre v rannej špičke na staniciach Lubjanka a Park kultúry vyšetrovatelia pripisujú dvom samovražedným atentátničkám zo severného Kaukazu, kde sa Rusko už roky snaží potlačiť miestnych separatistov a radikálnych islamistov. V dnešnej tlači sa objavilo meno prvého podozrivého, po ktorom polícia pátra: muž s priezviskom Matajev zrejme sprevádzal spolu s dvoma ženami slovanského výzoru obe atentátničky. V zvyškoch ich oblečenia vyšetrovatelia našli lístok do metra označený pri vchode na jednu stanicu, čo umožnilo spätne rozpoznať teroristky a ich sprievod na záznamoch z kamier.

Podľa novín Kommersant je otázkou, či útoky boli jednorazovou akciou alebo "až začiatkom". V Ingušsku nedávno zlikvidovali ideológa islamistov sajda Burjatskeho, ktorý pôsobil pod velením vodcu kaukazských povstalcov Doku Umarova a ten podľa vyšetrovateľov vycvičil takmer tri desiatky samovražedných atentátnikov. Deväť z nich už atentáty spáchalo.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu