Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Trojica Švajčiarov obletela svet za rekordný čas

Trom švajčiarskym pilotom sa podarilo prekonať rekord v oblete Zeme
Trom švajčiarskym pilotom sa podarilo prekonať rekord v oblete Zeme

ŽENEVA - Trojica švajčiarskych pilotov prekonala päť rokov starý rekord zosnulého dobrodruha Steva Fossetta v rýchlostnom oblete krajiny skoro o desať hodín. Cestu dlhú takmer 37 tisíc kilometrov prekonali za 57 hodín a 54 minút, napísal dnes web fastcompany.com. Fossett ale let na rozdiel od Švajčiarov podnikol sám a bez medzipristátia.

Let mohol trvať o päť hodín menej, ale kvôli prebudenej sopke na juhu Islandu sa pretiahol, povedal kapitán letúňa Riccardo Mortara. V islandskom Keflavíku na juhozápade krajiny mala posádka letúňa Rockwell Sabreliner natankovať palivo, ale kvôli aktívnej sopke tamojšie letisko uzavrelo vzdušný priestor.

Američan Fossett v roku 2005 obletel svet vo vtedy rekordnom čase za 67 hodín, jednu minútu a desať sekúnd. Švajčiarom sa podarilo prekonať rýchlosť iba čiastočne, pretože Fossett letel sám a po celú dobu letu ani raz nepristál, poznamenala AP. Mortara, ktorý odštartoval v piatok ráno zo Ženevy a pristál v nedeľu, so svojimi dvoma kopilotmi vykonal desať krátkych tankovacích zastávok.

Fossett zahynul v septembri 2007 pri krátkom lete nad Nevadskou púšťou. Vrak jeho stroja bol objavený na jeseň 2008 v pohorí Sierra Nevada neďaleko hraníc Kalifornie a Nevady. Podľa vyšetrovateľov zavinili haváriu jeho stroja turbulencie, kvôli ktorým Fossett stratil kontrolu nad svojím lietadlom a narazil do hory v pohorí Sierra Nevada.

Prvý sólový oblet Zeme uskutočnil už v roku 1933 priekopník letectva Wiley Post. Počas svojej misie ale niekoľkokrát pristál. Obletieť Zem bez medzipristátia sa podarilo až v roku 1986 dvojici Jean Yeagerovej a Dick Rutanovi.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu