Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Newyorskí taxikári okradli zákazníkov o osem miliónov

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

NEW YORK - Newyorskí taxikári v uplynulých dvoch rokoch okradli svojich klientov o 8,3 milióna dolárov (asi 6 miliónov eur) tým, že nastavili taxametre na drahšie ceny ako na tie, aké platia v hraniciach mesta. V piatok to oznámila newyorský úrad, ktorý vydáva vodičom taxi licencie.

Kontrolóri zistili, že pri najmenej 1,8 milióna jázd v meste vodiči nastavili taxametre na dvojnásobne drahšie cestovné, platné na predmestiach. Prišlo sa tiež na to, že jazdu najmenej raz zle účtovalo 35.558 zo 48.300 taxikárov, ktorí majú licenciu pre New York. 3000 z nich patrí medzi notorických podvodníkov, pretože sa k podvodu uchýlili viac ako stokrát.

Úrad svoje informácie postúpil vyšetrovateľom a newyorský starosta Michael Bloomberg povedal, že by proti niektorým z taxikárov mala byť vznesené obvinenie. "Nemôžeme už tie peniaze vrátiť jednotlivcom, ale môžeme s touto praxou skoncovať a vinníkov potrestať," vyhlásil. Okradnutí pasažieri v priemere zaplatili navyše v prepočte 3 eurá.

Podvody boli odhalené porovnaním údajov z áut a tých zo systému GPS, ktorý musia mať newyorské taxíky nainštalovaný. Platí to od roku 2007, a preto sa údaje o podvodoch týkajú len uplynulých dvoch rokov.

Aj keď úrady považujú fakt, že vodiči podvádzali v 1,8 milióna jázd, za vážny, v percentách je to iba pol percenta, pretože na minulé dva roky pripadá 361 miliónov jázd.

Za niekoľko týždňov by malo byť v taxíkoch v New Yorku nové zariadenie, ktoré pasažierovi sediacemu na zadnom sedadle na obrazovke ukáže, že vodič aktivoval zvýšený tarif.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu