Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Podnikateľ dostal 2 roky, ukrátil štátny rozpočet o 48-tisíc

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA - Na dva roky odňatia slobody nepodmienečne v najľahšom väzení odsúdil dnes senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici bratislavského podnikateľa Pavla Strungu (63).

Zároveň bude musieť zaplatiť peňažný trest - dvesto eur. Podnikateľ spáchal pokračujúci subvenčný podvod a poškodil štátny rozpočet a Európsky sociálny fond spolu o viac ako 48-tisíc eur. Strunga v novembri 2006 uzavrel s bratislavským Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny dohodu o poskytnutí nenávratného príspevku na vytvorenie chránenej dielne z Európskeho sociálneho fondu a zo štátneho rozpočtu.

Postupne od decembra 2006 do júna 2007 predkladal na preplatenie faktúry, ktoré nezodpovedali reálnym skutočnostiam, čo sa týka dodávateľov i vykonaných prác. Tým štátny rozpočet a Európsky sociálny fond poškodil o vyše 41-tisíc eur.

Ďalší podvod spáchal Strunga tým, že v decembri 2006 požiadal bratislavský Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny o nenávratný príspevok na mzdu pracovného asistenta. Úrad prisľúbil viac ako 8 200 eur a asistentom s platom 680 eur mesačne sa stala Strungova manželka.

Mala dohliadať na prácu troch zdravotne postihnutých občanov, ktorých Strunga zamestnával. Tí však pracovali sporadicky a o asistentke nič nevedeli, čiže nemohli jej pomoc využiť. Problémy so zamestnávaním postihnutých a s asistentkou zistila kontrola príslušného orgánu.

Celkom spôsobenú škodu v oboch prípadoch prokuratúra vyčíslila na viac ako 48-tisíc eur. Rozsudok senát vyhlásil po tom, ako schválil dohodu o vine a treste, ktorú uzavrel prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry a obvinený Strunga.

Rozsudok je právoplatný, pretože súčasťou dohody je záväzok obvineného, že sa voči verdiktu súdu neodvolá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu