Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

V parlamente budú podávať tulenie mäso, podporia lovcov

ilustračné foto
ilustračné foto

TORONTO - Na jedálničku reštaurácie v kanadskom parlamente sa tento týždeň objaví tulenie mäso. Poslanci tak budú môcť vyjadriť solidaritu s lovcami, ktorí protestujú proti embargu na výrobky z tuleňov zo strany EÚ. V utorok o tom informovala senátorka za Quebec Céline Hervieuxová-Payetteová.

Európska únia zaviedla embargo na výrobky z tuleňov v júni minulého roka. Týka sa napríklad tulenej kože, z ktorej sa vyrábajú kožuchy, tašky a kožené doplnky, tulenieho mäsa alebo tulenieho oleja. Kanadskí politici tvrdia, že zákaz vezme obživu komunitám lovcov tuleňov, predovšetkým z radov Inuitov. Pre tých EÚ zaviedla z embarga výnimky, ani oni však nemôžu produkty z tuleňov predávať vo veľkom.

Počas loveckej sezóny, ktorá trvá zvyčajne od polovice novembra do polovice mája, v Kanade každoročne príde o život priemerne 275 000 tuleňov. Podľa bojovníkov za práva zvierat, lov tuleňov, okrem toho, že je barbarský, neprináša ani žiadny podstatný ekonomický benefit.

K obhajcom lovu tuleňov patrí aj kanadská generálna guvernérka Michäelle Jeanová. Reprezentantka britskej koruny pre Kanadu, ktorá je fakticky hlavou štátu, si po zavedení európskeho embarga zvolila svojráznu formu protestu: Na inuitskej slávnosti zjedla tulenie srdce, ktoré z mŕtveho zvieraťa aj sama vyrezala. "Je to príliš bizarné na to, aby sa dalo niečo také čo i len predstaviť," komentovala to vtedy hovorkyňa eurokomisára pre životné prostredie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu