Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Pred parlament prídu protestovať majitelia pozemkov v Javorine

Budova parlamentu
Budova parlamentu

BRATISLAVA - Viac ako 60 ľudí by malo prísť do Bratislavy v stredu od 10:00 protestovať pred Národnú radu. Na poslancov a členov vlády chcú apelovať, aby štát po 58 rokoch vrátil súkromné majetky vo vojenskom obvode (VO) Javorina v Prešovskom kraji do rúk pôvodných majiteľov.

V roku 1952 boli násilne vysťahovaní a zbavení vlastníckych práv k svojim majetkom. Vznikol vojenský obvod Javorina, ktorý bol využívaný ako cvičný vojenský priestor hlavne pre ruské vojská počas ich pobytu v Československu. "My, zhromaždení poškodení majitelia žiadame poslancov NR SR, aby podporili návrh uznesenia NR SR o zrušení VO Javorina najneskôr v lehote 30 dní," píše sa v tlačovej správe, ktorú poslala Veronika Galeková.

Nespokojní občania chcú začať využívať majetok svojich predkov. "Túto výzvu adresujeme v mene 30 000 poškodených obyvateľov, ktorým sú stále upierané základné práva na súkromné vlastníctvo," píše sa ďalej vo výzve.

Podľa nespokojných občanov boli pred 58 rokmi vysídlené a zrovnané so zemou štyri obce Ruskinovce, Dvorce, Blažov a Ľubické kúpele, pričom kataster bol zhabaný ešte ďalším 20 obciam. Sumárne ide o plochu 316 kilometrov štvorcových, ktorá sa má vrátiť pôvodným majiteľom. Od roku 1990 sa v rámci reštitúcie pokúša viac ako 30 000 poškodených občanov dostať k svojim majetkom, stále bez viditeľného výsledku. Oficiálne boli výcviky vo vojenskom obvode Javorina ukončené v decembri roku 2005. Vládne uznesenie z roku 2002 zaviazalo ministra obrany pripraviť návrh na zrušenie vojenského obvodu Javorina k 31. decembru 2006 a začlenenie k susedným katastrom. Proces zastavil zákon, ktorý bol následne podaný na Ústavný súd. Ten v septembri 2009 po troch rokoch rozhodol, že všetky napadnuté ustanovenia strácajú účinnosť, čím sa vytvorili podmienky umožňujúce zrušenie Vojenského obvodu Javorina.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu