Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pre potraviny "z dvora" schválili 6 percentnú DPH

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Viaceré potraviny, ktoré predávajú farmári "z dvora", by mohli zlacnieť. Od mája totiž klesne na takto ponúkané mäso, mlieko, vajcia, ryby či med daň z pridanej hodnoty (DPH) na šesť percent zo súčasných 19 percent. Návrh expremiéra Vladimíra Mečiara a podpredsedu parlamentu Tibora Cabaja (obaja ĽS-HZDS) na zníženie daňovej sadzby dnes schválil parlament.

Na Slovensku v súčasnosti platí jednotná 19-percentná sadzba DPH. Výnimku majú len niektoré tovary, napríklad lieky, niektoré zdravotnícke pomôcky a knihy, na ktoré sa vzťahuje znížená sadzba desať percent.

Poslanci schválili nižšiu sadzbu DPH na produkty predávané z dvora aj napriek nesúhlasu ministerstva financií (MF). Úrad ministra Jána Počiatka sa postavil proti zvýhodneniu, čo zdôvodnil výpadkom príjmov štátneho rozpočtu.

Ak by prešiel pôvodný návrh a nižšia daň by platila od apríla, v tomto roku by nižšia sadzba mala obrať rozpočet o 1,76 milióna eur. Na budúci rok výpadok môže predstavovať 2,58 milióna eur a v roku 2011 by štát mal prísť o 2,82 milióna eur. MF tiež upozornilo, že predajcovia nižšiu daň nemusia automaticky preniesť do zlacnenia potravín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu