Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

EÚ pošle na Haiti 300 policajtov, adopcie neodporúča

ilustračné foto
ilustračné foto

BRUSEL - Európska únia vyšle do ničivým zemetrasením postihnutého Haiti približne 300 policajných príslušníkov, ktorí majú pomôcť pri distribúcii humanitárnej pomoci pre tamojších obyvateľov.

Zhodli sa na tom v pondelok ministri zahraničných vecí členských štátov na rokovaní v Bruseli, nesúhlas vyjadrila iba Veľká Británia. Londýn totiž tvrdí, že tento krok je zbytočný, keďže zložky USA situáciu na Haiti zvládajú. Silové zložky na ťažko postihnutý karibský ostrov vyšle šesť krajín - Francúzsko, Španielsko, Taliansko, Holandsko, Portugalsko a Rumunsko, potvrdil španielsky minister zahraničných vecí Miguel Ángel Moratinos, ktorého krajina momentálne predsedá celej únii. Tá už Haiti prisľúbila pomoc v celkovej výške viac ako 400 miliónov eur.

EÚ v pondelok taktiež vyjadrila obavy z rýchlych adopcií haitských detí, ktoré prišli počas katastrofy spred takmer dvoch týždňov o svojich blízkych. Podľa Európskej komisie by mali krajiny odolať pokušeniu a neunáhliť sa pri takomto závažnom kroku. Hovorkyňa EK Michele Cerconová potvrdila, že je "ťažko pochopiť zlú situáciu haitských detí" a preto si niektoré krajiny myslia, že urýchlená adopcia je spôsobom ako im pomôcť. Ako však dodala, adopcia momentálne nie je najlepším riešením. K tej však už pristúpili viaceré krajiny vrátane Francúzska, Nemecka, Holandska, Španielska a Spojených štátov. Na opatrnosť pri celom procese už skôr vyzvala aj OSN.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu