Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Počet obetí na Haiti sa vyšplhá na 150 tisíc

Zdevastovaná ulica v Port-au-Prince.
Zdevastovaná ulica v Port-au-Prince. (Zdroj: SITA)

PORT-AU-PRINCE - Počet potvrdených obetí zemetrasenia z 12. januára by dnes mal dosiahnuť hranicu 150 tisíc. Pod troskami budov by však mohlo byť ďalších 200 tisíc mŕtvych. Karibskú krajinu v nedeľu zasiahli mierne následné otrasy.

Zatiaľ uvádzali haitské úrady najmenej 112 tisíc obetí mohutného zemetrasenia, ktoré najchudobnejšiu krajinu západnej pologule zasiahlo pred takmer dvoma týždňami.

Haitská ministerka komunikácií Jocelyn Lassegueová povedala, že zdravotnícke úrady dnes očakávajú zvýšenie bilancie obetí. Počet ďalších možných obetí, ktoré môžu byť pod troskami, je veľmi ťažké odhadnúť, ale (haitský) premiér hovoril o 200 tisíc.

Záchranným tímom, ktoré sa do Karibiku zišli z celého sveta, sa zatiaľ z trosiek podarilo vyslobodiť 133 živých ľudí. Naposledy sa jedného muža podarilo zachrániť cez víkend, a to už po tom, čo Haitská vláda pátranie oficiálne ukončila. Francúzski záchranári v nedeľu zaznamenali pohyb pod troskami jednej z budov a hľadajú ďalšiu osobu, ktorá možno prežila.

Haiti v nedeľu už po niekoľký krát zasiahli následné otrasy. Podľa americkej geologickej služby (USGS) mali až 5,5 stupňov Richterovej škály, ich epicentrum sa nachádzalo 41 kilometrov západne od haitskej metropoly Port-au-Prince a ohnisko ležalo 33 kilometrov pod povrchom. Zemetrasenie o sile 5,1 stupňa americký úrad zaznamenal tiež na karibskom ostrove Guadeloupe.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu