Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Polícia zmarila pokus zabiť karikaturistu Mohameda

Karikatúry Kurta Westergaarda
Karikatúry Kurta Westergaarda (Zdroj: TASR)

KODAŇ - Dánska polícia v piatok v noci postrelila muža, ktorý sa v okrese Aarhus snažil dostať do domu Kurta Westergaarda, autora kontroverzných karikatúr islamského proroka Mohameda, informovali dánske médiá.

Karikaturista, ktorému sa už párkrát vyhrážali smrťou od zverejnenia jeho kresby Mohameda s turbanom v tvare bomby na hlave v dánskych novinách, bol doma v dedine Viby neďaleko západného mesta Aarhus, keď sa dovnútra snažil dostať muž (27) s dvomi kumpánmi, uviedol na svojej internetovej stránke denník Politiken.

Ich úsilie sa podarilo zastaviť príslušníkom polície, ktorí jedného z narušiteľov postrelili a následne previezli do nemocnice. Dánska tlačová agentúra Ritzau oznámila, že na miesto incidentu prišiel tucet policajných vozidiel, pričom policajti pátrajú po bombe, ktorú tu mohli narušitelia nastražiť. Jutská polícia pre tlačovú agentúru AFP potvrdila, že k incidentu neďaleko domu 74-ročného karikaturistu naozaj došlo, odmietla však uviesť detaily.

Westergaard je jedným z 12 karikaturistov, ktorých kresby moslimského proroka Mohameda po prvýkrát publikované v septembri 2005 rozpútali polemiky medzi moslimami po celom svete. Vo februári 2006 vyvrcholili na celom svete násilné protesty proti karikatúram. Demonštranti vtedy pálili dánske vlajky a zapálili dánske veľvyslanectvá v Damasku a Bejrúte. V Nigérii, Líbyi a Pakistane počas nich zahynuli desiatky ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu