Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Wilders za šírenie karikatúr Mohameda pred súd nepôjde

Geert Wilders
Geert Wilders (Zdroj: SITA)

HAAG - Holandský ultrapravicový poslanec Geert Wilders za distribúciu karikatúr proroka Mohameda súdený nebude. Rozhodli tak v utorok tamojší prokurátori. Wildersa mali stíhať za reprodukovanie kontroverzných dánskych karikatúr na svojej webovej stránke ako aj za ich ukazovanie v televíznom programe.

Dánske karikatúry a ich rozširovanie nie sú trestné, uviedla prokuratúra vo vyhlásení. "Karikatúry sa týkajú proroka Mohameda, ale nehovoria nič o o moslimoch. Žiadna z nich moslimov neuráža, ani neprispieva k nenávisti, diskriminácii alebo násiliu voči nim," tvrdí.

Mohamedove karikatúry sa pôvodne objavili v septembri v roku 2005 v dánskej tlači a vyvolali ostré protesty v moslimskom svete. Wildersa okrem toho v inom prípade od januára trestne stíhajú za podnecovanie nenávisti voči moslimom prostredníctvom vyjadrení, v ktorých prirovnáva islam k nacizmu.

Najkontroverznejším je Wildersov film Fitna (Rozvrat), ktorý zakázali vo viacerých európskych krajinách a generálny tajomník OSN Pan Ki-mun ho označil za "urážlivo protiislamský". Wilders začiatkom marca 17-minútový film zverejnil na internete, čo vyvolalo ostré protesty v moslimských krajinách. Autor v snímke prirovnáva Korán k Hitlerovej knihe Mein Kampf. Film tiež prepojil výroky z Koránu so zábermi z teroristických útokov. Wilders opakovane vyzval na zákaz Koránu v Holandsku, keďže ho považuje za fašistický.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu