Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Agent UCK tvrdí, že na objednávku zavraždil 17 Srbov

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: TASR)

PRIŠTINA - Muž tvrdiaci, že pracoval pre neoficiálnu kosovskú tajnú službu, v pondelok zverejnil videonahrávku, na ktorej tvrdí, že po skončení vojny v Kosove mal dočinenia s viacerými vraždami na objednávku.

Šokujúce DVD Nazima Bllacu sa dostalo na verejnosť ešte cez víkend prostredníctvom Ganiho Geciho, poslanca za opozičnú Demokratickú ligu Dardanie. Informoval o tom spravodajský portál Balkan Insight.

Geci dal ešte pred mesiacom nahrávku do rúk zástupcom misie Európskej únie v Kosove EULEX, rozhodol sa ju však zverejniť po tom, ako nadobudol pocit, že vyšetrovanie prebieha príliš pomaly. EULEX už potvrdila, že sa informáciami na videu zaoberá.

Bllaca podľa vlastných slov v rokoch 1999 až 2003 pracoval pre Spravodajskú službu Kosova (SHIK), ktorá bola ešte pred ukončením vojny v Kosove súčasťou neslávne známej Kosovskej oslobodzovacej armády (UCK). Armáda má podľa viacerých historikov na svedomí viaceré vraždy Srbov a je spájaná s Demokratickou stranou Kosova (PDK) súčasného kosovského premiéra Hashima Thaciho.

Bllaca používal počas svojho údajného pôsobenia v tajnej službe krycie meno Seiko a podľa vlastných slov má na svedomí 17 vrážd, niekoľko pokusov o vraždu a viaceré násilné činy. Jeho velitelia mu mali nariadiť zabíjanie členov srbskej spravodajskej služby UDB. Neskôr sa však údajne dozvedel, že boli v skutočnosti len členmi Demokratickej ligy Kosova (LDK) a o žiadnych príslušníkov spravodajskej agentúry nešlo. LDK dnes spolu s Thaciho politickým zoskupením tvorí vládnu koalíciu. Bllaca mal byť v kontakte aj so stranou samotného súčasného kosovského premiéra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu